Vlada financijski pomaže gradovima središtima županija

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/28 rujna/VRH_1358-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnom posjetu Splitu, otvorio je danas izložbu radova likovne kolonije "Posveta sv. Jeronimu" u Sveučilišnoj galeriji, a potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu Split povodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, čiji je sveti Jeronim Dalmatinac zaštitnik.

Ponosni smo, naglasio je Plenković, da baš mi Dalmatinci baštinimo svetoga Jeronima, prevoditelja Biblije i zaštitnika teologa, učitelja, studenata i prevoditelja, kao i Hermana Dalmatina, filozofa i znanstvenika, koji je u 12. stoljeću preveo Kuran na latinski i time omogućio dijalog kršćana i muslimana.

"Ova izložba suvremenih umjetnika na specifičan način osvježava svijest o našoj baštini i kulturi, a Split i njegovo Sveučilište omogućili su uspješan susret znanosti i umjetnosti", kazao je Plenković.

Splitu 55 milijuna eura u novoj financijskoj perspektivi u ITU mehanizmu

U svom govoru na svečanoj sjednici Županijske skupštine, premijer je poručio da Vlada pomaže gradove središta županija, pa će Splitu pripasti 55 milijuna eura za razvoj, a da se pri tome neće morati natjecati za ta sredstva s drugim gradovima.

"Split će dobiti 55 milijuna eura u novoj financijskoj perspektivi u ITU mehanizmu, za što se neće morati natjecati s drugim gradovima, nego ta sredstva idu isključivo Gradu Splitu i pripadajućim općinama", rekao je Plenković.

Naglasio je kako će sredstva za gradove središta županija biti dio Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Plenković je istaknuo da Sabor danas usvaja set od devet poreznih zakona koji će zacementirati politiku fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave.

"Ovaj paket zakona ne samo da će omogućiti da svi u Hrvatskoj mogu imati veće plaće nego će delegirati političku odgovornost čelnika lokalne samouprave i predstavničkim vijećima omogućiti odluke o manjem ili višem porezu na dohodak, a to znači manju ili veću plaću", kazao je premijer.

Vlada će financijski poduprijeti obnovu stadiona Poljud

Također je ustvrdio da će po dolascima i noćenjima ovogodišnja turistička sezona biti na razini 2019. godine, ali će prihodi biti daleko veći.

Poručivši kako je trenutno u Hrvatskoj nikad veća zaposlenost, a nikad manja nezaposlenost, premijer je rekao kako su prije 10 godina bila četiri zaposlena na jednog nezaposlenog, a sad je 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog.

Dodao je da će Vlada financijski poduprijeti obnovu stadiona Poljud.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je da Vlada snažno podupire projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u Dalmatinskoj zagori vide se prvi znakovi demografskog oporavka jer je ove školske godine upisano više prvašića nego ranijih godina.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti