Vlada i do 50 posto smanjila vodne doprinose

Vodni doprinos za izgradnju obiteljskih kuća do 400 četvornih metara, te za izgradnju proizvodnih pogona smanjen je za 50 posto, a za sve ostale kategorije, pa i stambene zgrade, za 30 posto, odlučila je danas Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

ZAGREB, 22. ožujka 2006. (Hina) - Vodni doprinos za izgradnju obiteljskih kuća do 400 četvornih metara, te za izgradnju proizvodnih pogona smanjen je za 50 posto, a za sve ostale kategorije, pa i stambene zgrade, za 30 posto, odlučila je danas Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Ne želimo opterećivati proizvodne pogone, te time otežavati i razvoj gospodarstva, a ne želimo ni preopteretiti individualnu obiteljsku gradnju, izjavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković objašnjavajući novinarima u Banskim dvorima izmjenu i dopunu Uredbe o visini vodnog doprinosa.

Podsjetio je da je Vlada već ranije najavila da će razmotriti visinu vodnog doprinosa te dodao da je jedan od razloga današnjih izmjena viši prihod od vodnog doprinosa u mjesec i pol dana primjene Uredbe.

Prilivna stavka od vodnog doprinosa je čak iznad očekivanja, kazao je Čobanković.

Poručio je da će se niži iznosi vodnog doprinosa primjenjivati samo za nove zahtjeve za izdavanjem građevinske dozvole, što znači da su svi koje su u proteklih mjesec i pol dana dobile obračun vodnog doprinosa to platiti po višim iznosima.

Iako ministar nije mogao reći što će sniženje značiti u apsolutnim brojkama, neslužbeni izračuni govore da će se primjerice za obiteljsku kuću od 400 četvornih metara u zoni A, što znači primjerice u Zagrebu, umjesto dosadašnjih 60.000 kuna ubuduće za vodni doprinos plaćati 30.000 kuna.



Pisane vijesti