Vlada i HUP o parafiskalnim nametima i reguliranju minimalne plaće

Posebna radna skupina u kojoj će biti predstavnici nekoliko ministarstava i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sastavit će točan registar parafiskalnih nameta, a nakon toga u dijalogu socijalnih partnera i lokalnih jedinica pokušat će se naći mogućnosti za rasterećenje gospodarstva, jedan je od zaključaka s današnjeg sastanka predstavnika Vlade i HUP-a.

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Posebna radna skupina u kojoj će biti predstavnici nekoliko ministarstava i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sastavit će točan registar parafiskalnih nameta, a nakon toga u dijalogu socijalnih partnera i lokalnih jedinica pokušat će se naći mogućnosti za rasterećenje gospodarstva, jedan je od zaključaka s današnjeg sastanka predstavnika Vlade i HUP-a.

"Nije važan registar sam po sebi, nego vidjeti što ćemo nakon toga, vidjeti postoji li politička volja i države i lokalnih zajednica da nešto napravimo", kazao je u izjavi novinarima nakon sastanka premijer Ivo Sanader.
Istaknuo je pritom da kod države postoji takva volja te je najavio mogućnost da država za godinu, dvije smanji doprinose što bi bio njen doprinos rasterećenju.


"U ovoj i u 2008. to neće biti moguće, ali 2009. vjerojatno hoće", rekao je.

Na problem više od 80 parafiskalnih nameta koji opterećuju hrvatsko gospodarstvo i gospodarstvenike HUP je upozorio na sastanku s Vladom u prosincu prošle godine, a predsjednik HUP-a Emil Tedeschi nakon današnjeg sastanka procjenjuje da bi kvalitetan registar mogao biti gotov na jesen, u rujnu.

Ističe pritom da treba posebno obraditi dio nameta koji se odnosi na lokalne jedinice, da su neki nameti u pojedinim jedinicama narasli i 100 ili 200 posto, a spomenuo je i četiri izravna nameta na razini države - doprinose za HGK i Hrvatske šume, spomeničku rentu i izdvajanja za turističku zajednicu - koji se plaćaju prema prihodu, odnosno neovisno o uspješnosti poslovanja tvrtki.

Na današnjem sastanku predstavnika Vlade i HUP-a razgovaralo se i o inicijativi reguliranja minimalne plaće, a premijer Sanader ističe kako je zaključeno da o toj temi treba intenzivirati dijalog socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca.

"Vlada tu može samo blagotvorno utjecati, na svoj način biti posrednik", rekao je.

Vlada, kazao je Sanader na izravan novinarski upit, ne odustaje od tog cilja, ali smatra da je predložena metodologija, po kojoj bi se najprije o tomu trebali dogovoriti socijalni partneri, jedina primjerena.

Predstavnici HUP-a u neformalnom su razgovoru s novinarima pak izrazili mišljenje da ne bi trebalo ići na reguliranje pitanja minimalne plaće na središnjoj razini, već da bi to pitanje trebalo rješavati po pojedinim granama.

Predstavnici Vlade i HUP-a razgovarali su i o potporama razvoju radno intenzivnih djelatnosti, kao što je drvnoprerađivačka industrija, pitanjima kako putem gospodarske diplomacije pomoći izvoznicima, te borbi protiv sive ekonomije, jer će Hrvatska u procesu pristupanja EU u svoj BDP morati uključiti i sivu ekonomiju.

Premijer je potvrdio da su neki predstavnici HUP-a upozorili i na politiku tečaja, ali i ponovio da monetarnu i politiku tečaja samostalno vodi Hrvatska narodna banka, te da u Vladi smatraju da je politika HNB-a dobra.

"Vlada ni na koji način ne utječe na politiku HNB-a, mislimo da je ta politika dobra. Ona ne ide uvijek u korist izvoznika, međutim, postoji i niz drugih mjera kojima se izvoznicima može pomoći. Ne možemo, a i da možemo, ne bi htjeli mijenjati politiku tečaja", kazao je Sanader.



Pisane vijesti