Vlada: Iduća dva i pol tjedna bez promjene cijena naftnih derivata

Hrvatska naftna kompanija INA u iduća dva i pol tjedna neće mijenjati cijene naftnih derivata, cijene derivata sigurno će rasti, a Vlada će reagirati prijeđe li cijena Eurosupera 95 osam kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA u iduća dva i pol tjedna neće mijenjati cijene naftnih derivata, cijene derivata sigurno će rasti, a Vlada će reagirati prijeđe li cijena Eurosupera 95 osam kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je, naglasio je premijer Ivo Sanader, inzistirala da INA preskoči ovaj ponedjeljak i promjenu cijene, tako da se cijene ovaj i iduća dva tjedna neće mijenjati, a INA će o promjeni moći razmišljati za dva i pol tjedna.

Svjesni smo da smo time kupili vrijeme, ali kupili smo ga za naše građane, kazao je premijer.

Istaknuo kako će cijene naftnih derivata, s obzirom na kretanja na svjetskom i tržištu Mediterana, morati biti veće, ali i ponovio da će Vlada intervenirati prijeđe li bezolovni Eurosuper 95 cijenu od osam kuna.

Zahvaljujući odlučnoj politici Vlade, ali i razumnoj upravljačkoj politici u Ini, uspjeli smo zadržati cijenu Eurosupera 95 ispod osam kuna (na 7,98 kuna po litri), međutim, to nećemo moći zadržati s obzirom na stanje na svjetskom tržištu, kazao je Sanader, ponavljajući da će Vlada pronaći načina da ublaži udar na standard građana.

Uz mogućnost uvođenja plivajućih trošarina, premijer je najavio i mogućnost da se, u razgovorima s Inom, intervenira i putem Ininih unutarnjih rezervi i Inine dobiti.

Ministar financija Ivan Šuker ističe kako Vlada, kao većinski vlasnik Ine, ima mogućnost da zatraži od Ine da se dio dobiti koji se trebao investirati u modernizaciju rafinerija iskoristi kako bi se prevladao šok na svjetskom tržištu, a koji, smatra, ne može biti dugoročan.

Bilo kakvo smanjenje trošarina za pet, deset lipa ne može imati efekt kao koordinirana akcija, kazao jeŠuker,navodeći i da Hrvatska ima najniže trošarine na derivate od susjednih zemalja.

Ova Vlada neće dopustiti stvaranje dobiti na račun standarda građana, vidjet ćemo s kojim je instrumentom bolje ići, poručio je Sanader.

Ponovio je da Vlada čini i učinit će sve da prati trend cijena na svjetskom tržištu, ali i da svim mogućim mehanizmima brani standard građana.

Slikovito je to izrazio riječima "Eurosuper 95 će biti preko osam kuna, ali umjesto da bude devet bit će puno manje".

Poručujući kako dolazi vrijeme kada ćemo se morati racionalnije ponašati, građane je pozvao da više upotrebljavaju javni prijevoz, da se ne voze jedan u automobilu i sl.

I premijer i članovi Vlade istaknuli su kako je rast cijena naftnih derivata u Hrvatskoj bio puno manji nego li je bio rast na tržištu Mediterana, čije su cijene, uz tečaj dolara, i osnova za korekciju cijena u Hrvatskoj.

Prema iznijetim podatcima, cijena Eurosupera 95 na tržištu Mediterana od siječnja do kolovoza porasla je za 47 posto, a u Hrvatskoj za 16,12 posto, dok je samo od početka kolovoza do jučer, 7. rujna, cijena Eurosupera na Mediteranu porasla za 54 posto.

Od početka godine do jučer, cijena benzina na tržištu Mediterana porasla je za više od 100 posto, a dizela za 61 posto, dok je istodobno u Hrvatskoj cijena Eurosupera 95 porasle za 18 posto, a Eurodizela za 22 posto, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Uspjeli smo do sada smanjiti ili usporiti rast cijena derivata, a zadaća je Ine i resornih ministarstva da analiziramo situaciju, te pokušamo zadržati rast koliko se može, kazao je.



Pisane vijesti