Vlada: Inicijativa za skrb o obiteljima i invalidima pripadnicima HVO-a

Hrvatska Vlada odlučila je danas pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministara BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji.

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je danas pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministara BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji.

Vlada je odredila i izaslanstvo za vođenje pregovora o tom ugovoru, na čelu kojega je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

Početkom iduće godine, kaže Kosor, u Federaciji BiH stupa na snagu zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim se bitno smanjuju prava obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja HVO-a i ratnih vojnih invalida.

To je veliki problemi i pritisak na našu Vladu i Ministarstvo, istaknula je Kosor, navodeći da bi ugovor bio podloga da Hrvatska nadoknadi dio invalidskih i obiteljskih mirovina koji zakonom Federacije BiH ne bi bio ispunjen.

Na taj bi se način, kaže, u idućoj godini zbrinulo oko 800 članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a u 2007. i 2008. i ratni vojni invalidi HVO-a koji će morati proći postupak utvrđivanja invalidnosti po hrvatskim propisima.

Ugovor bi se odnosio isključivo na hrvatske državljane, a kao razdoblje stradavanja predlaže se razdoblje od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996.

Hrvatska ovom inicijativom želi odati priznanje onima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, onima koji su i na druge načine bili vezani za Domovinski rat, rekao je premijer Ivo Sanader.

Priznaje da je to teško pitanje s kojim se do sada ni jedna Vlada nije usudila uhvatiti u koštac.

Ako oni koji su bili spremni odazvati se pozivu za obranu, a bilo ih je i iz BiH, onda treba naći modaliteta i odužiti im se, kazao je premijer.



Pisane vijesti