Vlada izmijenila ugovor "Brijuni rivijera" u pravo služnosti, ne i vlasništva

Vlada je na današnjoj sjednici u Poreču donijela odluku o izmjeni tri godine stara društvenog ugovora o osnivanju Društva s ograničenom odgovornošću "Brijuni-Rivijera", tako da ta tvrtka ima pravo gradnje i služnosti na zemljištu i nekretninama na oko 5,5 milijuna četvornih metara u priobalju nasuprot Brijunima, a nekretnine i zemljište ne ulaze u vlasništvo tvrtke.

POREČ, 7. studenog 2006. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici u Poreču donijela odluku o izmjeni tri godine stara društvenog ugovora o osnivanju Društva s ograničenom odgovornošću "Brijuni-Rivijera", tako da ta tvrtka ima pravo gradnje i služnosti na zemljištu i nekretninama na oko 5,5 milijuna četvornih metara u priobalju nasuprot Brijunima, a nekretnine i zemljište ne ulaze u vlasništvo tvrtke.

Ugovor su potpisali tadašnji premijer Ivica Račan i župan Ivan Jakovčić.

Kako je podsjetio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, dosadašnji je društveni ugovor "Brijuni Rivijera" predviđao dokapitalizaciju unosom nekretnina u državnom vlasništvu.

Izmijenjenim ugovorom će se sačuvati prostor i vlasništvo nad vrijednim zemljištem brijunskog priobalja, a Hrvatska će tim projektom dobiti vile, hotele, apartmane s četiri do pet zvjezdica, tri golfska igrališta i marinu za velike jahte, rekao je. Dodao je da tako biti otvoreno četiri tisuće novih radnih mjesta, da je projekt vrijedan milijardu eura te da se početak radova očekuje najkasnije za godinu dana.

Tako će pravo gradnje ili služnosti "Brijuni Rivijera" dobiti na nekoliko predjela na Muzilu, na otoku Svetoj Katarini u Valelungi, Štinjanu, Fažani i Balama, a te nekretnine ni zemljišta ne će ući u vlasništvo tvrtke, nego ostaju državna imovina.

Po riječima premijera Ive Sanadera ova je Vlada od početka mandata poduprla projekt "Brijuni Rivijera", a današnjom odlukom učinjen je velik iskorak u njegovoj provedbi.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala rektora riječkog Veleučilišta dr. Marčela Dujanića privremenim rektorom Sveučilišta u Puli.

Također je Agenciji za ruralni razvoj Istre omogućila pravo služnosti na 208,40 hektara šumskog zemljišta za podizanje višegodišnjih nasada maslina na području Galižane i Vodnjana. "Proizvodnja maslinova ulja u Istri vrlo je bitna jer je njegova kakvoća na najvišoj razini", istaknuo je ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković.

Izdvajanjem devet milijuna kuna Vlada je danas poduprla dovršetak gradnje zgrade Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mije Mirkovića", a s četiri milijuna kuna poduprla je gradnju studentskog hotela i restauranta u Puli.

Vlada je prenijela pravo vlasništva vojarne "Karla Rojca" gradu Puli za gradnju društvenih sadržaja, a novčanu pomoć od milijun kuna dodijelila je za uređenje i opremanje područne škole Kaštel koja djeluje pri matičnoj školi "Mate Balote" u Bujama.

U nastavku sjednice potpisana su dva memoranduma: o podprojektu "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Pule" po kojem će Vlada izdvojiti 40 milijuna kuna, te "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Novigrad" za što će izdvojiti 25,5 milijuna kuna.



Pisane vijesti