Vlada: izmjene zakona o strancima omogućit će dolazak ozbiljnijih ulagača

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_izmjene_zakona_o_strancima_omogucit_ce_dolazak_ozbiljnijih_ulagaca.jpg

ZAGREB, 10. srpnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima kojim se detaljnije razrađuju odredbe o ulasku, boravku i radu stranih državljana u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević kazao je da je Saboru predloženo da se zakon donese po hitnom postupku, ističući da će zakon, između ostalog, omogućiti otvaranje tržišta za dolazak ozbiljnijih stranih ulagača.

Prijedlogom se, naime, omogućuje jednostavnije spajanje obitelji strancima koji provode projekte ili rade na temelju međunarodnih ugovora, stranim novinskim izvjestiteljima, strancima kojima je izdana poslovna dozvola, onima koji obavljaju ključne poslove u tvrtkama te strancima koji obavljaju vjersku službu.

Prema važećem zakonu pravo na spajanje obitelji prije isteka zakonskog roka od dvije godine boravka u Hrvatskoj imali su članovi obitelji hrvatskih državljana, članovi obitelji stranaca na stalnom boravku u Hrvatskoj, članovi obitelji azilanata te članovi obitelji stranaca koji u Hrvatsku dolaze radi znanstvenih istraživanja.

Izmjenama je proširen i krug stranaca koji mogu raditi do 90 dana bez radne odnosno poslovne dozvole, a među njima su također i strani dopisnici, predstavnici i osoblje vjerskih zajednica i niz drugih kategorija, kao i stranci koji će raditi u turizmu.

Novina je zakona i pooštravanje uvjeta za izdavanje poslovne dozvole te je izrijekom propisano da se ona, primjerice, može izdati osnivačima vlastitog trgovačkog društva u Hrvatskoj ili strancu koji u tvrtki ima većinski udio, vlasniku obrta koji je registrirao posao u Hrvatskoj, odnosno jednom od suvlasnika zajedničkog obrta.

Prvi je put definiran brak iz koristi i takvim se smatra "brak koji je sklopljen radi izbjegavanja uvjeta koji su potrebni za ulazak i boravak stranca".

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode, kojom se površina zaštićenog područja s dosadašnjih 22.800 hektara smanjuje na 17.900 hektara. Medvednica je parkom prirode proglašena 1981. ali je ustanova počela raditi tek 1999. a dijelom i stoga došlo je do urbanizacije rubnog dijela parka, objašnjavaju iz Ministarstva kulture dodajući da će više od 30 tisuća stanovnika tog područja, promjenom granice parka, lakše moći ishoditi sve dozvole za svoje objekte.

Izmjenom Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi Vlada je omogućila da se u državnoj službi zaposle i prvostupnici, odnosno prva generacija studenata koja je završila trogodišnje stručne studije po Bolonjskom procesu.

Državna uprava predvodit će zapošljavanje prvostupnika, a nadamo se da će je slijediti i ostali, ponajprije gospodarstvo, kazao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.



Pisane vijesti