Vlada je riješila mnoge goruće probleme

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_je_rijesila_mnoge_goruce_probleme.jpg

ZAGREB, 26. siječnja 2011.(Hina) - Hrvatska vlada je u protekloj godini uspjela riješiti mnoge goruće probleme i napraviti puno u pogledu štednje i racionalnog ponašanja države, kazala je u aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora premijerka Jadranka Kosor ističući kako je, primjerice HEP vratio sve svoje dugove i u ovoj godini ide u nove velike investicijske projekte.

Premijerka Kosor to je odgovorila SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol koju je zanimalo koji su to gorući problemi koje je vladajuća koalicija riješila u protekloj godini, a potaknuta, kako je rekla, nedavnim ručkom premijerke Kosor i čelnika koalicijskog partnera HSS-a Josipa Friščića.

Nakon tog ručka, kazala je Sobol, objavljeno je da su zadovoljni radom vladajuće koalicije, a istovremeno u Hrvatskoj je, upozorava, 320 tisuća nezaposlenih, a mnogi od onih koji i jesu zaposleni za to ne dobivaju plaću i žive kao "suvremeni robovi".

"Napravili smo jako puno", odgovorila je Kosor izdvojivši donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a koji, kazala je, SDP nije podržao. Dodaje tome, uz ostalo, i proračun za 2011. u kojem su zamrznuti rashodi kao i uvođenje reda u državna poduzeća.

"HEP je početkom 2010. imao 1,8 milijardi kuna duga, a sada ništa i temeljem toga ide u nove velike investicijske projekte, poput HE Ombla", kazala je Kosor, dodavši: "Samo da smo naplatili dug Ine, napravili smo puno".

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je, odgovarajući na pitanje Ivana Bagarića (HDZ) o komunističkim zločinima i ubojstvima koja istražuje njemačko pravosuđe, kako MUP, kao i DORH surađuju s njemačkim kolegama po tom pitanju.

"MUP i DORH surađuju s Njemačkom i ta suradnja će trajati dok se ne riješe ti slučajevi", rekao je Karamarko.

Naglasio je kako je nedopustivo da u Hrvatskoj postoji 900 jama s brojnim žrtvama, a za što nitko nije odgovarao.

"To je neodrživo i tražit ćemo angažman svih mjerodavnih institucija da se to istraži", dodao je.

Ministar kulture Jasen Mesić složio se s ocjenom HDZ-ova zastupnika Petra Mlinarića da je prilog u Dnevniku HRT-a od 15. siječnja, na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, o promjeni izgleda hrvatske zastave bio loše tempiran.

HRT je, temeljem zakonskih odredbi, dužan promicati nacionalne interese i demokratske vrednote, pa tako i nacionalna obilježja, kazao je Mesić.



Pisane vijesti