Vlada je u krizi sačuvala 50.000 radnih mjesta u Zagrebačkoj županiji te spriječila valove otpuštanja i stečaja

  • Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/14 srpnja/VRH_7542 (3).jpg

Zagrebačka županija jedna je od najprosperitetnijih hrvatskih županija, među vodećima po broju stanovnika i motor gospodarskog razvoja zemlje koja ima ogroman potencijal, istaknuto je danas na svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako se u Zagrebačkoj županiji otvaraju nova radna mjesta, u njoj  brojni ulagači vide perspektivu i pouzdanog partnera. Naglasio je kako je Vlada u krizi reagirala brzo, odlučno i odvažno i sačuvala 50.000 radnih mjesta u županiji, likvidnost 7400 tvrtki sa 700 milijuna kuna te spriječila valove otpuštanja i stečaja.  
 
Osvrnuo se i na članstvo u europodručju i podizanje kreditnog rejtinga agencije Fitch te najavio kako će to uskoro učiniti i agencija Moody's za dva stupnja. Slijedi prilagodba i zamjena kune eurom koja će uz ulazak u schengenski prostor ubrzati i potaknuti razvoj zemlje u vrijeme covid krize i agresije Rusije na Ukrajinu koja je uzrokovala rast cijena energenata i hrane.
 
''Bitno je da svi konstruktivni akteri u društvu budu spremni na suradnju i zajedničke napore kako funkcioniranje gospodarstva ne bi bilo ugroženo, i u korist standarda građana. Koristimo raspoložive mehanizme i mogućnosti i siguran sam da ćemo zajednički  iznalaziti najbolja rješenja za hrvatski narod i gospodarstvo'', poručio je Plenković.
 
Izaslanik predsjednika Sabora i potpredsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je kako je Zagrebačka županija jedna od najbrže rastućih regija u Hrvatskoj značajna po obrtu poduzetništvu i čuvanju tradicije. Podsjetio je kako je carica Marija Terezija 17. srpnja 1759. darovala grb i pečat pa se taj datum uzima kao dan utemeljenja Županije.
 
''Živimo u izazovnim vremenima koja traže brzu prilagodbu i djelovanje, ali  nudi nove prilike za razvoj. U razornom potresu pokazali smo zajedništvo, Vlada je reagirala brzo, a obnova je dugotrajan proces za bolju i sigurniju budućnost'', poručio je Reiner.
 
Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, podsjetivši na učinjeno u proteklom razdoblju, naveo je početak izgradnje regionalnog centra kompetentnosti, spomenuvši i tvrtke Rimac automobili i tvornicu za izgradnju dijelova za zrakoplove. Dodijeljeno je bespovratnih 24 milijuna kuna poduzetnicima, a više od 50 milijuna kuna uloženo je u poduzetničku zonu. Pozdravio je izgradnju Imunološkog zavoda u Rugvici. Tomljenović je također istaknuo kako u Županiji raste zaposlenost  smanjuje se nezaposlenost te je vodeća po broju OPG-ova u Hrvatskoj.
 
Prigodnim riječima nazočnima se obratio i potpredsjednik Županjske skupštine Mato Čičak istaknuvši povećana proračunska izdvajanja za poljoprivredu i školstvo.
 
Izbor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković