Vlada: na 2000 kuna ograničene naknade za članove NO u javnim poduzećima

ZAGREB, 2. travnja 2009. (Hina) - Vlada je danas na 2000 kuna ograničila naknade za članstvo u nadzornim odborima i upravnim vijećima javnih poduzeća, ustanova i neprofitnih organizacija kojima je osnivač država, čime će se uštedjeti između 30 i 40 milijuna kuna.

To je još jedna vladina antirecesijska mjera, a odnosi se na naknade koje prima oko 600 članova nadzornih odbora i 900 članova upravnih vijeća trgovačkih društava, ustanova i neprofitnih pravnih osoba čiji je osnivač država, istaknula je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

"Neki članovi nadzornih odbora mjesečno su primali i po osam tisuća kuna, i ne samo u tvrtkama koje posluju s dobiti", upozorila je Adlešič.

Dodala je da ima i članova nadzornih odbora i upravnih vijeća koji primaju svega po nekoliko stotina kuna te naglasila kako je cilj Vladine odluke "da svi zajedno pokušamo dati svoj doprinos u ovim teškim vremenima".

Uz ograničenje u tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik, Vlada je preporučila ograničenje naknade i za nadzorne odbore u tvrtkama u kojima vlada ili Hrvatski fond za privatizaciju imaju manjinski udio.

Premijer Ivo Sanader dodao je da će vlada na slijedećoj sjednici vjerojatno donijeti i odluku o menadžerskim plaćama u državnim poduzećima.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za što je u ovoj godini predviđeno 340 milijuna kuna.

Kao tri osnovne kategorije za koje će se davati poticaji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec je naveo bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima za nove tehnologije namijenjene prije svega izvozu, izgradnju bolje poduzetničke infrastrukture (npr. sufinanciranje infrastrukture u poduzetničkim zonama, regionalni poduzetnički centri i razvojne agencije i sl.), te subvencioniranje kamata za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo.

Vlada je donijela i program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za državu, a za te je posebne mjere u ovoj godini predviđeno 292,6 milijuna kuna.

Prema podacima koje je iznijela potpredsjednica vlade Jadranka Kosor u školskoj i akademskoj 2008./2009. godini Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece branitelja iz Domovinskog rata dodijelio je ukupno 10.255 stipendija, a za njih će trebati gotovo 62 milijuna kuna.

U tri godine koliko se dodjeljuju stipendije raste i broj stipendija i potrebnih iznosa, a ukupno je u tri godine dodijeljeno 20.272 stipendije za što je iz Fonda uloženo 112,4 milijuna kuna, naglasila je Kosor.

Vlada je prihvatila i opće uvjete za opskrbu prirodnim plinom kojima se uz ostalo reguliraju i uvjeti za izdavanje energetskih suglasnosti za priključenje na distribucijski ili transportni plinski sustav, praćenje kvalitete usluga, postupci za ograničavanje ili prekid opskrbe prirodnim plinom u izvanrednim situacijama, ili utvrđivanje i obračun neovlaštene potrošnje prirodnog plina.



Pisane vijesti