Vlada nastavila usklađivati uredbe o javnoj nabavi s praksom EU

Hrvatska Vlada danas je donijela tri s praksom EU usklađene uredbe vezane uz primjenu Zakona o javnoj nabavi, među kojima i onu o popisu obveznika primjene Zakona, odnosno javnih naručitelja i naručitelja.

Zagreb,31. siječnja(Hina) - Hrvatska Vlada danas je donijela tri s praksom EU usklađene uredbe vezane uz primjenu Zakona o javnoj nabavi, među kojima i onu o popisu obveznika primjene Zakona, odnosno javnih naručitelja i naručitelja.

Ministar financija Ivan Šuker kazao je kako je popis neiscrpan, odnosno da su obveznici primjene Zakona i državna i druga tijela te pravne osobe koji nisu navedeni na popisu obveznika, a u taj su popis uvršteni i naručitelji koji obavljaju djelatnost vodoopskrbe, energetike, prometa i poštanskih usluga.

Drugom uredbom, onom o sadržaju i načinu dostavljanja izvješća o javnoj nabavi, propisana je obveza svih naručitelja da do 31. ožujka Uredu za javnu nabavu dostave izvješće o provedenim postupcima javne nabave u prošloj godini.

Šuker je rekao kako je cilj te uredbe razviti jedinstveni i transparentni sustav izvještavanja (evidencije) o postupcima javne nabave.

Treća uredba je ona o provođenju nadzora kroz obavljanje preventivno-instruktivne djelatnosti, kroz koju Ured za javnu nabavu, osim nadzorne, dobiva i instruktivnu ulogu i savjetuje obveznike kako će provoditi Zakon.

Vlada je Saboru u hitnoj proceduri uputila izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojima bi se uvela mogućnost žalbe na sudsku odluku o molbi zatvorenika za prekid izdržavanja zatvorske kazne.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da se izmjenama predviđa pravo žalbe na odluku suca izvršenja kako zatvorenika, tako i tužiteljstva, a o žalbi će odlučivati sudsko vijeće u čijoj je nadležnosti i drugostupanjsko odlučivanje o izdržavanju zatvorske kazne.

Prekid izdržavanja zatvorske kazne može se, inače, odobriti oboli li zatvorenik od akutne bolesti ili mu se kronična bolest pogorša, a nema uvjete za liječenje u zatvoru, zatim zbog smrtnog slučaja i teške bolesti u obitelji ako zatvorenik postaje jedini uzdržavatelj članova uže obitelji, radi obavljanja neodgodivih sezonskih radova ili radova izazvanih kakvim nepredvidivim događajem (ako u obitelji nema druge radno sposobne osobe), u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti države. Prekid može trajati od 30 do 90 dana u godini, a radi liječenja najdulje godinu dana.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Savjeta prostornog uređenja države, za razdoblje od siječnja 2004. do kraja 2007. godine, a resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić najavila je da bi do kraja ožujka trebali biti izrađeni svi od ukupno 550 prostornih planova.

Vlada je dala prethodnu suglasnost na Godišnji program rada i na Financijski plan Hrvatske agencije za telekomunikacije za ovu godinu, a ministar prometa, veza i infrastrukture Božidar Kalmeta rekao je kako u ovoj godini očekuje smanjenje cijena mobilne telefonije do deset posto, a fiksne do pet posto.

Upućen je poziv za imenovanje osam članova Savjeta za nacionalne manjine (sedam članova koje predlažu vijeća nacionalnih manjina, te jedan koji se imenuje iz redova kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika), a odlučeno je i da će se proširiti sastav Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.



Pisane vijesti