Vlada nastavlja raditi ozbiljan i odgovoran posao, bez obzira na podmetanja i najpodmuklije pokušaje destabilizacije

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/23 siječnja/Sjednica VRH/DSC_8183.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na pokušaj kompromitacije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića putem krivotvorenog materijala, najoštrije osudivši taj čin.  

„Suočili smo se s novom vrstom pokušaja kompromitiranja i destabilizacije, moram priznati da se radi o najpodmuklijem pokušaju do sada“, naglasio je premijer Plenković podsjetivši na slučaj fabriciranja SMS korespondencije njega osobno i visokih državnih dužnosnika.

„Otkrivamo nove dimenzije kreacije onih koji se bave, bit ću sasvim jasan, kaznenim djelima“, dodao je.

Predsjednik Vlade izrazio je čuđenje jednim dijelom komentara da se radi o PR pokušaju skretanja pozornosti s drugih tema, otklonivši takve spekulacije.

„Time se ne bavimo i ogorčeni smo ovakvim slučajem. To je za najoštriju osudu. Očekujem da će nadležna tijela utvrditi tko je i zašto ovo napravio“, naglasio je predsjednik Vlade.

„Bez obzira na sve te pokušaje destabilizacije, kao ozbiljna Vlada nastavit ćemo raditi ozbiljan posao, odgovorno prema hrvatskim građanima, a nosit ćemo se i s ovakvim pokušajima podmetanja“, poručio je predsjednik Vlade.

Zahvalio je na zrelosti vlasnika i urednika tjednika Nacional, koji je vrlo razborito pristupio ovoj temi, te SOA-i koja je u izrazito kratkom roku utvrdila da je riječ o falsifikatu.

Uspjeh Vlade u fiskalnoj konsolidaciji  

Od ostalih aktualnih tema izdvojio je zadnje izvješće Eurostata prema kojem je Hrvatska među zemljama s najvećim padom udjela javnoga duga u BDP-u i na kvartalnoj i na godišnjoj razini.

„Na kraju trećeg tromjesečja javni dug je iznosio 281,8 milijardi kuna, a njegov udio u BDP-u 74,5 posto. Time je smanjen za 1,6 postotnih bodova u odnosu na prethodno tromjesečje i za 4 postotna boda u odnosu na isto razdoblje u godini ranije, što govori o uspjesima Vlade u procesu fiskalne konsolidacije i procesu ispunjavanja važnih preostalih kriterija za ulazak u Europodručje“, naveo je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnoga suda o odbacivanju zahtjeva referendumskih inicijativa, kazavši da je time utvrđeno da je procedura poštivana te da su i Hrvatski sabor i Vlada i Ministarstvo uprave postupali u skladu sa svojim ovlastima te da nikakve povrede Ustavnosti i zakonitosti nije bilo.

Također, ovoga tjedna obilježena je obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, prekretničke operacije u Domovinskom ratu. Predsjednik Vlade još je jednom izrazio zahvalnost pripadnicima Hrvatske vojske, hrvatskim policajcima i svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj operaciji.

Kontinuirana potpora hrvatskoj manjini u Srbiji

Jučer je u Hrvatskoj boravio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, zajedno s novoizabranom predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić. Uz sastanak s predsjednikom Vlade, održan je sastanak i s predsjednicom Republike.

„Intenzitet kontakata koje ova Vlada ima s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji jako je dobar, a na taj način bolje razumijemo njihovu konkretnu situaciju i njihova prava  i položaj. Razgovaramo s njima kako bismo mogli kroz bilateralni dijalog s vlastima Republike Srbije još intenzivnije rješavati ona pitanja koja se tiču hrvatske manjine u Srbiji“, poručio je premijer Plenković istaknuvši da je to važno zbog obrazovanja, školstva, kulture, jezika, identiteta i zastupljenosti u predstavničkim tijelima na svim razinama u mjestima u kojima Hrvati žive.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo radionicom koja se ovih dana održava u okviru suradnje Državne škole za javnu upravu s Harvard Kennedy School of Govrenment i obitelji Lukšić, koja je u cijelosti financirala program koji se bavi digitalizacijom javnih usluga u sektoru zdravstva.

Četrdesetak polaznika iz državnih institucija steći će nova znanja o upravljanju projektima i provođenju reformskih zahvata, komuniciranju i proračunskom planiranju na temelju najboljih metoda i praksi.

Sastanak Svjetskog gospodarskog foruma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će sutra i prekosutra u Davosu sudjelovati na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Tom će prigodom, uz sudjelovanje u raspravama, održati i niz političkih sastanaka te sastanaka s brojnim gospodarskim subjektima koji su utjecajni na globalnoj razini, a važni i na hrvatskom tržištu.

Premijer Plenković od tih susreta očekuje konkretne rezultate, kao što je bilo lani nakon sastanka s predsjednikom zdravstvene korporacije F. Hoffmann – La Roche u vezi rješavanja dijela problema oboljelih od spinalne mišićne atrofije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković