Vlada nije prekršila Zakon u pogledu raspisivanja izbora

Rješenje o raspuštanju Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županijPožeško-slavonske županijGradskog vijeća Grada Velike Gorice i Općinskog vijeća Općine Drenovci stupilo je na snagu 06. veljače 2006. godine. Protiv Rješenja o raspuštanju dopušteno je podnošenje tužbe Upravnom sudu.

Rješenje o raspuštanju Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, Požeško-slavonske županije, Gradskog vijeća Grada Velike Gorice i Općinskog vijeća Općine Drenovci stupilo je na snagu 06. veljače 2006. godine. Protiv Rješenja o raspuštanju dopušteno je podnošenje tužbe Upravnom sudu.

Upravni sud Republike Hrvatske zaprimio je tužbu protiv Rješenja o raspuštanju Općine Drenovci, stoga za to Općinsko vijeće nisu raspisani izbori, već se čeka okončanje postupka pred Upravnim sudom.

Upravni sud Republike Hrvatske obavijestio je Središnji državni ured za upravu dopisom od 27. veljače 2006. godine da nisu podnesene tužbe protiv Rješenja Vlade o raspuštanju Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, Požeško-slavonske županije, te Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, te su na prvoj sjednici Vlade po dobivenoj obavijesti raspisani izvanredni izbori.

Izričita je zakonska odredba da od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 dana . Poštujući tu zakonsku odredbu Vlada je raspisala izbore za nedjelju 09. travnja 2006. godine.

Rok od 60 dana u kojem trebaju biti održani izbori je „instruktivni rok“ , a što je potvrđeno Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-907/1995. od studenog 1995. godine.
U navedenom Rješenju Ustavni sud zauzeo je sljedeće stajalište:


cit. „ Navedena zakonska odredba ima za svrhu da se izbori u jedinici lokalne samouprave pripreme i provedu u objektivno mogućem vremenu, što ne znači da izbori nisu pravovaljani ukoliko se provedu i izvan toga roka.“

Poštujući ustavno pravo na sudsku zaštitu protiv Rješenja Vlade o raspuštanju predstavničkog tijela, zakonsku obvezu da od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora mora proteći najmanje 30 dana , te uobičajenu praksu da se izbori održavaju nedjeljom, a vodeći računa o citiranom stajalištu Ustavnog suda Vlada Republike Hrvatske je donijela zakonite odluke o raspisivanju izvanrednih izbora.

DRŽAVNI TAJNIK

Antun Palarić



Pisane vijesti