Vlada: Novčana pomoć za programe Hrvata u BiH

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o raspodjeli 26,2 milijuna kuna kojima će Hrvatska pomoći obrazovne, kulturne, znanstvene i zdravstvene programe Hrvata u BiH.

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o raspodjeli 26,2 milijuna kuna kojima će Hrvatska pomoći obrazovne, kulturne, znanstvene i zdravstvene programe Hrvata u BiH.

Tako će se 14,7 milijuna usmjeriti za kulturne projekte, 10 milijuna za projekte obrazovanja i znanosti, te 1,5 milijuna kuna za projekte u zdravstvu.

Gledano pojedinačno, najviše će se, 800 tisuća kuna izdvojiti za gradnju športske dvorane u srednjoj školi Odžak, 500 tisuća za izgradnju područne osnovne škole na području Žepča, dok će primjerice po 400 tisuća kuna dobiti Matica hrvatska Mostar i Hrvatski leksikografski institut Mostar.

Premijer Ivo Sanader opetovao je da će Hrvatska učiniti sve da Hrvati u BiH sačuvaju status ravnopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda u BiH.

Podsjećajući da se razgovara o promjenama Ustava BiH, Sanader je poručio da će Hrvatska, preko svojih institucija, sudjelovati u tim aktivnostima i učiniti sve da Hrvati sačuvaju status ravnopravnog naroda.

Upozorio je da su neki potezi pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, zbog činjenice da su Hrvati najmalobrojniji narod u BiH, smjerali smanjenju njihova statusa.

To se ne smije dopustiti, naglasio je Sanader, podsjećajući da Hrvatska, i po Ustavu i Daytonskom sporazumu ima pravo na skrb o Hrvatima u susjednoj i prijateljskoj državi, poštujući pritom njenu autonomiju i suverenost.

Uz odluku o podjeli sredstava za ovu godinu za programe u obrazovanju, kulturi i zdravstvu, Vlada je odlučila osnovati i povjerenstvo koje će raspisati javni natječaj za takve programe u idućoj godini.



Pisane vijesti