Vlada: Novi potrošači električne energije morat će ugraditi tzv. limitatore

Svi novi potrošači električne energije morat će imati ugrađene tzv. limitatore, a postojećim potrošačima koji ih nemaju oni bi trebali biti ugrađeni u idućih deset godina, predviđeno je Općim uvjetima za opskrbu električne energije koji će se početi primjenjivati od 1. travnja ove godine.

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Svi novi potrošači električne energije morat će imati ugrađene tzv. limitatore, a postojećim potrošačima koji ih nemaju oni bi trebali biti ugrađeni u idućih deset godina, predviđeno je Općim uvjetima za opskrbu električne energije koji će se početi primjenjivati od 1. travnja ove godine.

Limitatori ne znače ograničenje potrošnje struje, već nadzor da se troši koliko je kupac kroz elektroenergetsku suglasnost zakupio, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić na današnjoj sjednici Vlade.

Troškove ugradnje limitatora, odnosno "ograničavala strujnog opterećenja snosit će HEP, a ne građani".

Općim uvjetima reguliran je postupak izdavanja elektroenergetske suglasnosti, a temeljem tog dokumenta i građevinske dozvole ili drugog akta na temelju kojeg se može graditi novi će potrošači sklapati ugovore o priključenju na mrežu.

Do kraja ove godine HEP treba uspostaviti sustav prikupljanja podataka o poremećajima i prekidima u napajanju strujom, kao i praćenja kvalitete napona.

U Hrvatskoj limitatore ima oko 400.000 tisuća kućanstava od dva milijuna priključenih na elektroenergetsku mrežu, pa bi prema tome preostalih 1,6 milijuna kućanstava limitatore trebalo dobiti u idućih deset godina.

Jadrolinija u idućih pet godina neće u privatizaciju, opetovano je na Vladi koja je amandmanom precizirala uvjete koje će morati ispunjavati potencijalni koncesionari za obalni pomorski promet.

Na natječaj za koncesiju ne može se javiti nitko tko nema brod, kazao je ministar mora Božidar Kalmeta.

Tumači da se amandmanom traži da podnositelji ponuda za koncesiju imaju sklopljen ugovor o kupnji broda, rješenje o imenu i pozivnom znaku broda, te tehnički podatci o brodu koje izdaje Hrvatski registar brodova.

Kalmeta poručuje i da se zadržavaju sva stečena prava otočana u pogledu cijena prijevoza.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede da sklopi ugovor o osnivanju veletržnice ribe u Poreču, za što će država izdvojiti 900 tisuća kuna.

Dala je i prethodnu suglasnost na godišnji program rada i razvoja Hrvatske agencije za telekomunikacije za 2006.

Hrvatska lutrija ove bi godine u državni proračun trebala uplatiti 253 milijuna kuna, ili gotovo petinu više nego u prošloj godini, proizilazi iz Godišnjeg plana poslovanja Lutrije kojeg je Vlada danas donijela.

Lutrija u ovoj godini planira povećati promet od lutrijskih igara na sreću za 10,8 posto, otvoriti dva nova automat kluba i jedan casino, te uvesti novu igru na sreću - Dvoranski Bingo.

Hrvatska trenutno ima angažiranih 29 pripadnika Oružanih snaga u devet mirovnih misija, a Vlada je danas donijela odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a.

Riječ je o odluci koja bi vrijedila do kraja ove godine, predviđa sudjelovanje u deset misija, a Vlada bi utvrđivala trajanje rotacije, broj i organizacijsku strukturu pripadnika Oružanih snaga za svaku misiju.

Vlada je pristala biti pokrovitelj više manifestacija, među njima i 95. godišnjice postojanja splitskog Hajduka, 13. veljače 2006.



Pisane vijesti