Vlada: Novi ravnatelj policije Marijan Benko

Vlada je danas smijenila ravnatelja Policije Ivicu Franića i na to mjesto imenovala Marijana Benka.

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Vlada je danas smijenila ravnatelja Policije Ivicu Franića i na to mjesto imenovala Marijana Benka.

Smjena Franića izazvana je i jučerašnjim propustima u organizaciji javnog reda i mira u Zagrebu, kada su prosvjednici došli i do Markova trga, gdje je zabranjeno javno okupljanje, izjavio je novinarima u Banskim dvorima ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Prosvjednici su se na Markovu trgu, koji su negodovali zbog uhićenja generala Ante Gotovine, naguravali s policijom i razbili nekoliko prozora na zgradi Vlade.

Kirin je izjavio da Franićeva smjena nema veze s izjavama koje je dao nakon što su pljačkaši ubili djelatnika FINA-e.

Franić je imao dobre rezultate, ali jučerašnji propusti uvjetovali su da MUP predloži razrješenje, rekao je ministar.

Najavio je još neke kadrovske promjene, ne otkrivajući o čemu se radi, ali uz napomenu da će se policija prilagođavati poslu, a ne ljudima.

Za sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj jučer i danas kaže da je pod kontrolom.

Tvrdi da je policija jučerašnje prosvjede u više mjesta u Hrvatskoj dočekala spremna, da su oni bili očekivani, te da se, osim na Markovu trgu, nije dogodilo ništa osobito, te da nije bilo šteta.

Kirin nije izravno odgovorio na pitanje jesu li od jučer, nakon objave uhićenja generala Gotovine, pojačane mjere sigurnosti. Izjavio je da za bilo koji skup policija pojačava mjere, da je to standardni vid njenog djelovanja.

Mjere su pojačane i zbog nadolazećih blagdana, zbog učestalih pljački i razbojstava, kazao je ministar, podsjetivši da je to najavio i prije nekoliko dana.

Novog ravnatelja policije Kirin je predstavio kao vrhunskog kriminalista, čovjeka velikog iskustva, koji je obavljao niz važnih dužnosti, među ostalim bio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Benko na novu dužnost dolazi iz Agrokora gdje je radio na poslovima zaštite.



Pisane vijesti