Vlada: novi standardi za matične i područne škole

ZAGREB, 8. srpnja 2010.(Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te izmjene pedagoškog standarda za predškolski odgoj te osnovne i srednje škole, kojima se, među inim, utvrđuje veličina matičnih i područnih škola.

Danas naime imamo matične škole s vrlo malim brojem učenika, sa samo desetak učenika, tj. više je upravljačke strukture od učenika i izvođenje nastave i cijena koštanja takvih malih škola je izrazito velika, kazao je resorni ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Izmjenama, poručio je, ne bi došlo do nikakvog ugrožavanja izvođenja nastave niti zatvaranja takvih škola već bi one samo promijenile status, a izmjene bi značile i bitne uštede u sustavu obrazovanja i državnom proračunu.

Pritom bi se svakako vodilo računa o iznimkama poput otoka i brdsko-planinskih područja, dodao je.

Prema predloženim izmjenama, matične osnovne škole ubuduće bi u pravilu morale imati najmanje 150 učenika, a optimalan broj učenika u razredu bit će od 20 do 28.

Matična srednja škola, pak imala bi najmanje osam razrednih odjela i 150 učenika.

Izmjene predviđaju i dopunu odredbe o prestanku ugovora o radu, pa bi nastavnicima on prestao s istekom školske godine u kojoj su navršili 65 godina i 15 godina staža, a ostalom osoblju s navršenih 65 godina i 15 godina staža.

"Time se uvodi red i na neki način stimulira zapošljavanje mlađih osoba u sustav", kaže Fuchs.

Predviđeno je i izjednačavanje određenih normi za nenastavno osoblje što ne znači da će se u ovom trenutku otpustiti velik broj radnika, rekao je Fuchs opovrgavajući time neke "senzacionalističke" tvrdnje jednog sindikata.

Vlada je u treće saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, kao i nekoliko zakona iz EU paketa.

Tako je predložila i zakone o izborima članova u Europski parlament i o pravu državljana članica EU u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a za koje su preduvjet bile izmjene Ustava.

Prvi izbori za članove Europskog parlamenta održat će se nakon što Hrvatska uđe u EU, a jednako tako državljani EU će se nakon ulaska Hrvatske u EU moći kandidirati i biti izabrani u predstavnička tijela jedinica lokalne područne samouprave pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.



Pisane vijesti