Vlada o nacionalom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

ZAGREB, 4. listopada 2007. (Hina) - Sredinom listopada krenut će prvi pozivi građanima za testiranje na rak debelog crijeva, u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je danas prihvatila Vlada.

Programom će biti obuhvaćeni muškarci i žene u dobi od 50 do 74 godine, njih oko 600 tisuća, koji će na svoje adrese dobiti pozivno pismo i tri testa za rano otkrivanje raka debelog crijeva, a oni koji na testu budu pozitivni išli bi na daljnje dijagnostičke preglede.

"Cilj nam je u pet godina smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za najmanje 15 posto", rekao je ministar zdravstva Neven Ljubičić navodeći da godišnje u Hrvatskoj 1.500 osoba umire od te zloćudne bolesti.

Programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva Hrvatska je jedna od osam zemalja u svijetu s takvim programom.

Vlada je odlučila pokrenuti postupak za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, a Saboru je uputila prijedlog o potvrđivanju Sporazuma s BiH o suradnji u nadzoru državne granice.

Saboru je po hitnom postupku upućen i zakonski prijedlog o nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu, za što je u proračunu osigurano 1,5 milijun kuna.

No, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac procjenjuje da bi se, s obzirom na odaziv tvrtki koje bi mogle biti donatori, nakon jedne godine moglo doći do šest do osam milijuna kuna.

Vlada je uredbom uredila kako će mikro i mali poduzetnici, te obrtnici moći kupiti poslovne prostore u vlasništvu države.

Popis tih prostora donijet će Vladino Povjerenstvo za imovinu koje će donositi i odluku o prodaji.

Zakupci će prostore u vlasništvu države moći kupiti ako su u njima neprekidno više od pet godina, iznimno i kraće od toga, ali ako su prije toga bili u zakupu prostora s lokalnim jedinicama također najmanje pet godina.

Te će prostore moći kupiti plaćajući odjednom, ili obročno, kupovat će ih po tržišnim cijenama, umanjeno za njihova ulaganja do određenog postotka.

Kupac takvog prostora neće ga moći prodati narednih 10 godina, a ugovorom će biti regulirano i da bi u slučaju prestanka obavljanja djelatnosti pravo nazadkupnje imala država.



Pisane vijesti