Vlada o obrani od poplava, izgradnji nasipa na Muri

Hrvatska će Vlada osnovati međuresornu radnu skupinu koja će osigurati preduvjete za izgradnju nasipa na Muri, uz granicu sa Slovenijom, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade.

ZAGREB, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska će Vlada osnovati međuresornu radnu skupinu koja će osigurati preduvjete za izgradnju nasipa na Muri, uz granicu sa Slovenijom, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Riječ je o 1.800 metara nasipa kod mjesta Podturen, gdje su se izgradnji nasipa za obranu od poplava ispriječila neriješena imovinsko-pravna pitanja između dviju država.

Hrvatske vode Vlada je zadužila da pripremi izgradnju 100 metara nasipa u mjestu Križovec, gdje je Mura ovih dana dosegla najveći dosada zabilježeni vodostaj, od 507 cm.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je da je sustav obrane od poplava dobar, te da se Hrvatska dobrim dijelom uspjela zaštititi od nadolazećih velikih voda.

Upozorio je, međutim, na nefunkcionalnost detaljne kanalske mreže trećeg i četvrtog reda, koja je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Ta mreža dulje vrijeme nije održavana zbog nedostatka novca ili miniranosti nasipa, ali dijelom i zbog nemara lokalnog stanovništva, koje u odvodne kanale ponekad odlaže otpad ili ih čak i pregrađuje.

Takvu je praksu premijer Ivo Sanader ocijenio neprihvatljivom.

Najavio je da će središnji državni ured za Upravu, u razgovoru s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti, pokušati pomoći staračkim domaćinstvima koja nisu u stanju sudjelovati u održavanju odvodnih kanala.



Pisane vijesti