Vlada o Odboru za državnu službu

Vlada je danas propisala ustrojstvo i način rada Odbora za državnu službu, neovisnog tijela koje će u drugom stupnju rješavati žalbe protiv rješenja kojima se odlučuje o pravima i obvezama državnih službenika.

ZAGREB, 12. siječnja(Hina) - Vlada je danas propisala ustrojstvo i način rada Odbora za državnu službu, neovisnog tijela koje će u drugom stupnju rješavati žalbe protiv rješenja kojima se odlučuje o pravima i obvezama državnih službenika.

Odbor će imati predsjednika i šest članova, koje će imenovati i razrješavati Vlada.

Imenovat će se temeljem internog oglasa iz reda državnih službenika, a među uvjetima za imenovanje je i najmanje osam godina radnog staža u struci.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić uvjeren je da će se kroz rad Odbora smanjiti velik broj sudskih sporova pred Upravnim sudom.

U 2004. bilo je ukupno 1586 drugostupanjskih predmeta u području službeničkih odnosa.

Uz tu, Vlada je drugom uredbom uredila postupak i način raspisivanja i provedbe javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.

Prije javnog natječaja slobodno radno mjesto moći će se popuniti iz reda državnih službenika raspisivanjem internog natječaja.

Javni je natječaj pak obavezan kada je to posebno propisano zakonima, te kod prijema vježbenika.

Palarić je najavio da bi uskoro trebala biti donijeta i uredba koja bi trebala olakšati i ubrzati rokove napredovanja u državnoj službi, a potpredsjednica Jadranka Kosor nova zakonska rješenja o plaćama, o čemu će idući tjedan započeti razgovori sa sindikatima.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju, kojima se, kazala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, uvode pravednija rješenja u odnosu na prijašnje vlasnike.

Tako se izmjenama uvodi objektivni petogodišnji rok za poništenje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju, te revizija kao izvanredni pravni lijek.

O reviziji će, naime, odlučivati Vrhovni sud, a ne kao do sada Upravni sud, jer je odlukom Ustavnog suda pitanje revizije prešlo iz nadležnosti Upravnog suda na županijske sudove.



Pisane vijesti