Vlada: O osiguranju, modernizaciji Luke Ploče

Hrvatsko tržište osiguranja posljednjih godina bilježi stabilan i stalan rast, od oko 10 posto, a i prošle je godine premija osiguravajućih društava porasla za 9,2 posto u odnosu na 2003. i premašila je 6,6 milijardi kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

ZAGREB, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatsko tržište osiguranja posljednjih godina bilježi stabilan i stalan rast, od oko 10 posto, a i prošle je godine premija osiguravajućih društava porasla za 9,2 posto u odnosu na 2003. i premašila je 6,6 milijardi kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

S dobiti je prošle godine poslovalo 20 osiguravajući društava i ostvarila su neto dobit od ukupno 329,8 milijuna kuna, dok je pet društava imalo gubitak od 122,7 milijuna kuna koji će biti pokriven u ovoj godini na teret vlasnika društava, podatci su iz izvješća o stanju djelatnosti osiguranja i radu Direkcije za nadzor društava za osiguranje u prošloj godini.

Udio zaračunatih premija u BDP-u u Hrvatskoj je 3,20 posto, što je, kako je istaknuto, na razini zemalja koje su prošle godine ušle u EU, ali je daleko ispod udjela u starim članicama EU (oko 9 posto).

Vlada se suglasila sa sklapanjem predugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o predujmu zajmu za projekt integracije trgovine i transporta Luke Ploče.

Predujam od 1,7 milijuna američkih dolara iskoristio bi se za izradu projektne dokumentacije i ostalih pripremnih radova za izgradnju kontejnerskog i terminala za rasute terete u Luci Ploče, kako bi građevinski radovi mogli početi 2007. Riječ je o projektu vrijednom ukupno oko 80 milijuna dolara (44 milijuna terminal za rasute teret, te 35 milijuna kontejnerski terminal).

Kako krajem rujna, prema važećem zakonu, istječe ovlast Vladi da donosi uredbe sa zakonskom snagom, Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, a odnosi se na razdoblje kada Sabor ne zasjeda, odnosno od 15. prosinca ove do 15. siječnja, te od 15. srpnja do 15. rujna 2006.

Vlada je danas informirana i o priprema za konferenciju "Hrvatski put - društvo utemeljeno na znanju", a koja će uz ostalo okupiti predstavnike izvršne vlasti, znanosti, socijalnih partnera.

Cilj je te konferencije konsenzusom doći do najvažnijih smjernica razvoja Hrvatske, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Iznio je pritom i podatke o nekim makroekonomskim pokazateljima, ističući kako je rast industrijske proizvodnje od 9 posto u drugom tromjesečju ove godine najviši rast zabilježen u protekle četiri godine, kako je unatoč visokim cijenama nafte u svijetu, inflacija u Hrvatskoj nešto ispod 3 posto.

Vlada je danas prihvatila i pokroviteljstvo nad više manifestacija, primjerice nad drugim kongresom malih i srednjih poduzetnika, međunarodnom konferencijom Strana ulaganja za rast hrvatskog gospodarstva, simpozijem "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici postojanja.



Pisane vijesti