Vlada o otkupu mlijeka; neposrednom izboru lokalnih čelnika

S gotovo 24 milijuna kuna država će sufinancirati otkup svježeg mlijeka, kako bi spriječila poremećaj na tržištu, odlučila je danas Vlada.

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - S gotovo 24 milijuna kuna država će sufinancirati otkup svježeg mlijeka, kako bi spriječila poremećaj na tržištu, odlučila je danas Vlada.

Velikim otkupljivačima država će za svaku litru mlijeka davati 1,5 kuna, a malim mljekarima jednu kunu po litri.

Na taj način ukupno će se otkupiti više od 16 milijuna litra mlijeka koje bi mljekare preradile u maslac i mlijeko u prahu.

Nakon što je predložila neposredan izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, Vlada je predložila da se precizirala i odnos između njih i predstavničkog tijela.

Tako bi načelnici, gradonačelnici i župani bili dužni dva puta godišnje predstavničkom tijelu podnijeti izvješća o svom radu, mogli bi odlučivati o nabavi ili otuđenju nekretnine ili pokretnine do vrijednosti 0,5 posto lokalnog proračuna, najviše do milijun kuna. Za veće iznose morao bi imati odluku predstavničkog tijela.

Zakonom su određene i mogućnosti razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, ili župana, kao i precizirani slučajevi u kojima će se o njihovu razrješenju odlučivati referendumom.

Predstavnička bi tijela takav referendum mogla raspisati u slučajevima i kada načelnik, gradonačelnik ili župan krše i ne izvršavaju odluke vijeća, odnosno skupštine, kada svojim radom općini, gradu ili županiji pričine znatnu materijalnu štetu.

Iskaže li im se na tom referendumu nepovjerenje i donesene odluka o razrješenju, mandat bi im prestao danom objave rezultata referenduma.

Kako bi se spriječila zloporaba referenduma, predviđeno je da se u slučaju kad se čelnicima lokalne izvršne vlasti ne izglasa nepovjerenje, Vlada raspušta lokalna vijeća ili skupštine.

I građani, odnosno najmanje trećina upisanih birača u nekoj jedinici mogli bi pokrenuti pitanje razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana. No, u slučaju ako se ne izglasa nepovjerenje posljedice ne snosi predstavničko tijelo.

Nacrtom zakona o područjima županija, gradova i općina, Vlada predlaže osnivanje devet novih općina - Lopar, Vinodol, Podvinje, Vrsi, Tribunj, Štitar, Funtana, Tar Vabriga, Trviž), te uvažavanje promjena nastalih osnivanjem, spajanjem ili preimenovanjem naselja.

Saboru je na konačno donošenje Vlada danas uputila i izmjene Stečajnog zakona koje bi trebale pojačati kontrolu nad radom stečajnih upravitelja, poboljšati položaj radnika u stečaju, te stečajni postupak ograničiti na najduže godinu i pol.



Pisane vijesti