Vlada: o popisu tvrtki za moguću privatizaciju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_o_popisu_tvrtki_za_mogucu_privatizaciju.jpg

ZAGREB, 8. srpnja 2010.(Hina) - Na popisu društava u državnom vlasništvu za moguću privatizaciju trenutno su 394 tvrtke u kojima država ima do 25 posto udjela, 31 tvrtka u kojima ima od 25 do 50 posto te 59 društava u kojima je državni portfelj veći od 50 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

Zaključkom je Vlada zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva radi na donošenju pravilnika o utvrđivanju početnih cijena za prodaju udjela u trgovačkim društvima manjih od 25 posto.

Prodaja državnog portfelja u tvrtkama u kojima država ima manje od 25 posto jedna je od zadaća i programa gospodarskog oporavka.

Uskoro ćemo izići s pravilnikom o početnim cijenama, a nakon toga i s prijedlogom zakona o upravljanju državnom imovinom, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Kako se navodi u popisu društava u državnom vlasništvu za moguću privatizaciju u tu analizu nisu uključene tvrtke koje ne obavljaju svoju djelatnost ili u kojima država nema raspoloživ udio jer su na njima rezervacije radi bivših vlasnika, sporova i internih rezervacija.

Zakon o privatizaciji, kako se podsjeća, predviđa privatizaciju putem dva modela - javne dražbe (u pravilu za prodaju portfelja do 50 posto) i javnim prikupljanjem ponuda (za tvrtke u kojima država ima više od 50 posto vlasništva).

Prema podacima iz popisa, država u 59 tvrtki ima više od 50 posto vlasništva u kojima je državni portfelj raspoloživ, a devet je tvrtki koje se trenutno ne mogu privatizirati jer treba izvršiti određene predradnje, primjerice Club Adriatic, Imunološki Zavod, IPK Osijek, RIZ Odašiljači.

Uz pitanje privatizacije, Vlada je u okviru provedbe programa gospodarskog oporavka u saborsku proceduru uputila i prijedlog novog zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Taj je zakon resorni ministar Petar Čobanković ocijenio reformskim, a prema njemu u 2011. će se zadnji put primjenjivati nacionalni sustav izravnih plaćanja, a od 2012. primjenjivat će se regionalni model jedinstvenih izravnih plaćanja (SPS model).

Vlada je prihvatila i program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima u nacionalnoj plovidbi, a radi se o 330 malih brodara kojima će za subvencioniranje razlike u cijeni dizela i plavog dizela u ovoj godini osigurati 5,7 milijuna kuna. Vlada je zaključkom zadužila i Ministarstvo gospodarstva da do početka rujna dostavi konačni prijedlog reforme Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Suglasnost Vlade dobile su dopune Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a kojima se u taj ustroj uvode i trgovinski atašei u diplomatskim misijama odnosno konzularnim uredima.

Vlada se pozitivno očitovala o smjernicama i načelima za funkcionalnu decentralizaciju i teritorijalni preustroj, a one predviđaju pet osnovnih grupa kriterija - demografski, administrativni, zemljopisni, gospodarski i financijski.

Vlada ovim prijedlogom nema namjeru i neće ni na koji način mijenjati rezultate lokalnih izbora održanih prošle godine, poručila je premijerka Kosor.



Pisane vijesti