Vlada o TLM-u, Elconu, nastavku privatizacije INE

Povjerenstvo za nastavak privatizacije Industrije nafte INA na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, raspisalo je međunarodni pozivni natječaj za odabir financijskoga savjetnika za nastavak privatizacije INE.

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Povjerenstvo za nastavak privatizacije Industrije nafte INA na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, raspisalo je međunarodni pozivni natječaj za odabir financijskoga savjetnika za nastavak privatizacije INE.

Pozivi su upućeni na osam adresa u zemlji i inozemstvu, a izbor se očekuje do konca kolovoza, izjavio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva Damir Polančec.

Zadaća savjetnika je, podsjeća, evaluacija vrijednosti tvrtke, priprema za javnu ponudu i pregled modela mogućega nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije. Podsjeća i na zainteresiranost njujošrke burze koja je zainteresirana da dionice INE budu uvrštene u kotaciju, odnosno listane na toj burzi. Vlada je nedavno donijela odluku da se u drugoj fazi privatizacije INE 15 posto dionica te tvrtke ponudi na burzi.

Potpredsjednik je nakon zavorena dijela današnje Vladine sjednice izvijestio o odluci Vlade kojom se daje državno jamstvo šibenskom TLM-u za kreditno zaduženje kod HBOR-a u vrijednosti 75 milijuna kuna. Tako je nedavno objavljen natječaj za dva najvrjednija dijela - Prešaonu i Valjaonicu, za koje se može očekivati veliko zanimanje i podnošenje ponuda snažnih ulagača, kazao je Polančec, dodavši da Vlada daje punu potporu Upravi u postupku restrukturiranja i privatizacjie tvrtke. Polančec procjenjuje da bi do kraja godine mogla biti završena privatizacija TLM-a.

Vlada je za tri milijuna kuna pomoći Elconu iz Zlatar Bistrice zauzvrat dobila 30 posto trezorskih dionica te tvrtke i odmah počela postupak prodaje ukupno više od 50 posto dionica te tvrtke.

Vlada je prihvatila i odluke o financijskoj konsolidaciji i stabilizaciji Zdenke iz Velikih Zdenaca, čiji akumulirani gubici i obveze višestruko premašuju temeljni kapital te tvrtke.

Stoga je odlučeno da Državna agencija za sanaciju banaka polovicu svojih potraživanja (350 milijuna kuna) naplati u nekretninama Zdenke i sredstvima za proizvodnju, te da se osnuju tri tvrtke za proizvodjju mlijeka i mliječnih proizvoda, mlin te farmu koji će pojedinačno u ubrzanu privatizaciju, koja bi trebala završiti do kraja godine, rekao je Polančec. Dodao je da već postoje zainteresirani ulagači.

Vlada je danas potvrdila odluku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju o sklapanju nagodbe između HFP-a i Dom holdinga, odnosno SN holdinga, čime bi se trebala zatvoriti priča o repovima iz kuponske privatizacije. Ta dva fonda su pokrenula arbitražni postupak pri HGK protiv HFP-a tražeći nadoknadu za neprebačene dionice sukladno postupku kuponske privatizacije. Riječ je o nadoknadi o 250 milijuna kuna za Dom holdin, odnosno 320 milijuna kuna za SN holding, a oba su rješenja izvršna.

Nagodbom će država za taj dug dati tim holdinzima 256.000 dionica Liburnia Rivijera hotela iz Opatija, čime oni postaju vlasnici više od 80 posto temeljnog kapitala te tvrtke.

Tako je ukupan dug od 570 milijuna kuna riješen sa 520 milijuna kuna u dionicama Liburnije. Istodobno ta dva fonda odriču se svojih potraživanja iz tužbe svih PIF-ova protiv države za izgubljenu dobit u tom postupku. Tom tužbom od države se traži oko 650 milijuna kuna od čega se na ta dva fonda odnosi 375 milijuna kuna, kazao je Polančec, dodavši da je i s Fondom Validusom nedavno postignuta nagodba u istom predmetu.



Pisane vijesti