Vlada: O umirovljenicima, pomoći SAD-u, reviziji privatizacije

Vlada stoji iza svoje obveze da će dug umirovljenicima biti vraćen i u toj proceduri neće i ne smije biti propusta, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je dana suglasnost na Statut Umirovljeničkog fonda.

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Vlada stoji iza svoje obveze da će dug umirovljenicima biti vraćen i u toj proceduri neće i ne smije biti propusta, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je dana suglasnost na Statut Umirovljeničkog fonda.

Statutom je definirano da nema mogućnosti stjecanja udjela od strane trećih osoba, kao ni davanja u zalog udjela u fondu, a time je spriječena mogućnost "torbarenja", istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Kao pomoć SAD-u nakon katastrofe u južnom dijelu SAD-a pogođenom uraganom Katrina, Vlada je danas odlučila da će u SAD uputiti tim forenzičara koji će pomoći u identifikaciji žrtava stradalih od uragana.

Vlada je osnovala i Stručno povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe, na čijem će čelu biti pomoćnik ministra poljoprivrede Mate Brstilo.

Situacija u Hrvatskoj nije alarmantna, ali treba biti pripravan, kazao je ministar Čobanković, dodajući da je već ranije uvedena zabranu uvoza i provoza kroz Hrvatsku sve vrste peradi, konzumnih jaja, te proizvoda od peradi podrijetlom iz zemalja gdje je utvrđena ptičja gripa.

Ptičja gripa pojavljivala se većinom na području Azije, a u Europi je do sada registrirana u Nizozemskoj i Italiji, trenutno je prisutna u Rusiji, u Kazahstanu.

Nakon poplava koje su u kolovozu pogodile neke dijelove Hrvatske, Vlada je zadužila Ministarstvo obrane da ustroji namjenski organizirane snage Oružanih snaga koje će se uključiti u čišćenje i uređenju kanalske mreže 3. i 4. stupnja.

Država će pomoći koliko može da se ta kanalska mreža dovede do prihvatljivog stanja, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zatraživši i puni angažman lokalnih jedinica i vlasnika zemljišta.

S današnje sjednice Vlada je Saboru uputila prijedlog da se spomendanima proglase 25. rujna kao Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, te 15. siječnja kao Dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

Bili bi to radni dani koji bi se obilježavali na primjeren i dostojanstven način, predlaže se dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

U hitnu saborsku proceduru upućen je i zakonski prijedlog kojim bi se rok za reviziju pretvorbe i privatizacije produžio za godinu dana, do 30. rujna 2006.

Godinu dana je primjeren rok da se završi sve što se treba učiniti u reviziji pretvorbe i privatizacije, kazao je premijer Ivo Sanader, podsjećajući da slijedi i saborska rasprava o zaključcima Sabora iz 2002. povodom izvješća Državne revizije, a koji "po svemu sudeći nisu bili ispunjeni".

Saboru je upućen i prijedlog dopuna Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojima se ni u ovoj godini plaće dužnosnika ne bi uvećavale za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Prijedlogom zakona o zakladi policijske solidarnosti i formalno bi se omogućile dodatne potpore obiteljima poginulih policajaca, a početna sredstva za rad zaklade od sto tisuća kuna već su osigurana u proračunu.

Od 1991. pri obavljanju službenih zadaća smrtno je stradalo 119 policajaca, a iz njih ostalo je 80 djece u dobi do 15 godina, odnosno 89 djece mlađe od 18 godina.



Pisane vijesti