Vlada o zakonodavstvu za lokalne izbore; zakladi policijske solidarnosti

Članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica moći će birati, te se za ista kandidirati hrvatski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište, te i stvarno prebivaju u toj jedinici, predložila je danas Vlada kroz izmjene zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina.

ZAGREB, 3. ožujka (Hina) - Članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica moći će birati, te se za ista kandidirati hrvatski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište, te i stvarno prebivaju u toj jedinici, predložila je danas Vlada kroz izmjene zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina.

Vlada predlaže promjenu trajanja izborne šutnje - na izborni bi dan, umjesto do 24 trajala do 19 sati, tj. do zatvaranja birališta.

Predlaže i novčano kažnjavanje povreda šutnje - fizičke osobe sa 500 kuna, pravne od 2.000 do 20.000, a odgovorne osobe u pravnoj osobi kaznom od 1.000 do 5.000 kuna.

Vlada predlaže brisanje odredbe po kojoj je nositelj liste obvezno i prvi kandidat na listi.

Propisuje i drugačije imenovanje i sastav biračkih odbora koje bi činili predsjednik i njegov zamjenik, te dva člana i njihovi zamjenici, a po jednog člana i zamjenika određivali bi većinska stranka ili koalicija, a drugog oporbene stranke ili koalicije.

Status velikih gradova dobit će njih 22 - uz sva županijska središta taj bi status pripao i Puli i Velikoj Gorici koji imaju više od 40 tisuća stanovnika, predviđaju izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Vlada je Saboru predložila da potvrdi osnivanje devet novih općina - Lopar, općina Vinodolska, Podvinje, Vrsi, Funtana, Tribunj, Štitar, Tar Vabriga i Budrovac, a to bi se provelo donošenjem izmijenjenog Zakona o područjima županija, gradova i općina.

Od 1991. na svojim je zadacima poginulo 119 policajaca, a velik broj ih je ozlijeđen, upozorio je ministar policije Marijan Mlinarić predlažući osnivanje Zaklade policijske solidarnosti.

MUP je osigurao početnih 100.000 kuna, a zaklada bi se financirala dobrovoljnim prilozima policajaca, tvrtki i pojedinaca.

Vlada se suglasila s ugovorom kojim će Njemačka darovnicom od 1,8 milijuna eura pomoći pripremu projekata vodoopskrbe i odvodnje.

Hrvatska lutrija Vladu je izvijestila da ove godine planira bitno povećati svoje prihode i dobit, a uvesti će i novu igru "Keno".

Lutrija planira prihode od 432 milijuna kuna (18,2 posto više od 2004.), te dobit prije oporezivanja od 80,7 milijuna kuna, ili 53,4 posto više od procjene za prošlu godinu.

Lutrija bi u državni proračun ove godine uplatila 259 milijuna kuna, ili 24 posto više nego prošle godine.



Pisane vijesti