Vlada o zdravstvenim zakonima

Čvrsto smo zakoračili u kvalitetniji, bolji i pravedniji zdravstveni sustav, ustvrdio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na današnjoj sjednici Vlade koja je Hrvatskom saboru predložila donošenje četiri zdravstvena zakona.

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Čvrsto smo zakoračili u kvalitetniji, bolji i pravedniji zdravstveni sustav, ustvrdio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na današnjoj sjednici Vlade koja je Hrvatskom saboru predložila donošenje četiri zdravstvena zakona.

Radi se o novim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, obveznom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, te zaštiti zdravlja na radu.

Ljubičić navodi da su ti zakonski prijedlozi "u najvećoj mogućoj mjeri" usuglašeni sa socijalnim partnerima, predstavnicima struke i udrugama pacijenata.

Novine koju donose predloženi zakoni su uvođenje prihodovnog cenzusa svih članova obitelji kao osnove za oslobađanje od doplate, te uvođenje osnovne i dopunske liste lijekova čime bi se, po procjenama predlagača, uštedilo više od 300 milijuna kuna.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog izmjena Zakona o sudovima kojim uređuje da svi suci, a ne samo novi, moraju dostaviti svoje imovinske kartice u roku tri mjeseca.

Izmjene bi omogućile i da se, na zahtjev predsjednika Vrhovnog suda, sudac privremeno uputi na rad u drugi sud istog stupnja, koji je do 50 kilometara udaljen od suda na kojemu inače radi.

Vlada je inicirala provedbu istraživanja o korupciji jer danas, kako je istaknuto, nema znanstveno utemeljenih podataka o korupciji, sve ocjene se temelje na dojmovima.

Takvo istraživanje trebalo bi provesti neovisno državno tijelo, primjerice USKOK, ili specijalizirane agencije za istraživanje uz suradnju sa znanstvenicima, npr. s Pravnog fakulteta, kazao je premijer Ivo Sanader.

Najavio je da će Vlada na jesen predložiti zakon o financiranju političkih stranaka.

Vlada je osnovala Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i Veleučilište u Šibeniku, te prihvatila programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu.

Hrvatski su sportaši u 2005. postigli iznimne uspjehe, na 345 natjecanja osvojili su ukupno 282 medalja, istaknuo je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Prihodi HOO-a u prošloj su godini iznosili 96,4 milijuna kuna, pri čemu su znatno, ističe Mateša, porasli vlastiti prihodi.



Pisane vijesti