Vlada obustavila sanaciju 31 zdravstvene ustanove

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/6 travnja/10.jpg

Ministar zdravlja Dario Nakić pojasnio je da su izmjene Zakona o sanaciji pokazale da sanacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak i da je daljnje provođenje sanacija nesvrsishodno.

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar financija Zdravko Marić kazao je da je potrebno hitno donijeti Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije, budući da je Carinski zakonik Unije u punoj primjeni od 1. svibnja 2016. godine. Zakonom se uređuje provedba carinskog zakonodavstva donesenog na razini Europske unije koji državama članicama daje ovlaštenja da nacionalnim zakonodavstvom urede pojedina pitanja iz područja carinskog zakonodavstva čije uređenje nije u nadležnosti Unije.
 
Ministar zdravlja Dario Nakić zahvalio je članovima Vlade što su sudjelovali u akciji Ministarstva zdravlja u povodu Svjetskog dana zdravlja, kojom su na Markovom trgu građani mogli izmjeriti šećer i tlak te dobiti savjete od zdravstvenog radnika. U sklopu akcije želi se promovirati važnost preventivne zdravstvene zaštite u otkrivanju i liječenju dijabetesa u Republici Hrvatskoj. „Republika Hrvatska je u zdravstvu što se tiče liječenje bolesnika izrazito dobra, međutim, u odazivu i preventivnim pregledima i nismo tako dobri tako da ćemo na tome doista trebati raditi“, kazao je ministar i zaključio da su potrebne takve akcije koje populariziraju svijest ljudi o svome zdravlju.
 
Također, govorio je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima, kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo s propisima Europske unije, na način da se daje potpuna autonomnost Republici Hrvatskoj u odlučivanju za ili protiv kultivacije GMO-a ili ograničavanje kultivacije GMO-a na teritoriju Republike Hrvatske te se definiraju prava i obaveze nadležnih središnjih tijela državne uprave i navodi jasnija podjela nadležnosti vezana za provođenje službenih kontrola u tom području.
 
Ministar financija Marić predložio je da se točka sjednice o Prijedlogu uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu odgodi. Kazao je da je Vladi stigao apel dijela javnosti vezan za tu Uredbu, ali istaknuo da jedino prihvaća kritiku što Uredba nije donesena ranije. Objasnio je da se nije mogla donijeti prije donošenja proračuna za 2016. godinu, iz objektivnih razloga, ali isto tako ustvrdio da se tijekom donošenja proračuna za 2017. godinu to neće dogoditi. Naglasio je da prihodi od igara na sreću ostaju neprofitnom sektoru za civilne udruge, „dijelu za koji nam se zamjera da zakidamo“, što znači udrugama koje brinu o mladima, populacijskoj politici, braniteljskim udrugama, te za kulturne i sportske djelatnosti. „Uzeli smo u obzir sve što je za ovu godinu predviđeno, a isto tako i ono što je prethodnih godina preneseno, a nije utrošeno“, kazao je ministar Marić.
 
Prijedlogom uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2016. godinu uređuje se način izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u 2016. godini iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu prema posebnim zakonima i odlukama o kriterijima i mjerilima za osiguravanje minimalnoga financijskog standarda javnih potreba u djelatnostima osnovnog i srednjeg školstva, socijalne skrbi, zdravstva i vatrogastva, a sredstva pomoći izravnanja osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu u iznosu od 1.673.000.000,00 kuna.
 
Vlada je donijela Odluku o obustavi postupka sanacije 31 zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja Dario Nakić pojasnio je da se izmjenama Zakona o sanaciji vidjelo da sanacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak i da je daljnje provođenje tih sanacija nesvrsishodno. „Zakon je usvojio Hrvatski sabor i provodi se za 31 zdravstvenu ustanovu, od toga za 29 bolnica i 2 doma zdravlja“, kazao je. Ministar Nakić istaknuo je da sva u međuvremenu nastala dugovanja neće opteretiti osnivače, odnosno županije nego će se dogovorno rješavati između Ministarstva zdravlja, osnivača i ustanova koje su u postupku sanacije.
 
Donesena je i Odluka o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo branitelja. „Ovom Odlukom prenosi se pravo upravljanja sedam stanova sa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na Ministarstvo branitelja“, rekao je ministar branitelja Tomo Medved. Dodao je da stanove koriste HRVI iz Domovinskog rata za koje je Ministarstvo branitelja u prethodnom postupku ustvrdilo da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje.
 
Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2014. godinu, koje je Hrvatskome saboru podnio Upravni odbor Fonda, aktom od 17. rujna 2015. godine. Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je da je u listopadu 2015. godine promijenjeno društvo za upravljanje Fondom i to je sada Hypo Alpe-Adria-Invest d.d.; Najavio je i da će Ministarstvo branitelja pokrenuti prijedlog izmjene zakona vezano za minimalni postotak dionica koje bi se prilikom budućih privatizacija javnih poduzeća bez naplate donosile Fondu.
 
Donesena je i Odluke o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2016. godini, kojom se odobrava prelazak granice Republike Hrvatske oružanim snagama država saveznica (država članica NATO-a i država Partnerstva za mir) radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama s Oružanim snagama Republike Hrvatske koje će se održati u Republici Hrvatskoj u 2016. godini, a radi se o 13 zajedničkih vježbi. Isto tako, Odlukom se odobrava prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s oružanim snagama država saveznica (država članica NATO-a i država Partnerstva za mir) koje će se održati u inozemstvu u 2016. godini, a kojih će ukupno biti 34. Ministar obrane Josip Buljević kazao je da Vlada Republike Hrvatske Odluku donosi uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske, a financijska sredstva za provedbu Odluke osigurana su u državnom proračunu, na razdjelu Ministarstva obrane i iznose 16 milijuna kuna.
 
Vlada je prihvatila i Zaključak u vezi s potpisivanjem Aneksa I. Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izvijestio je da se predloženim Aneksom ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa, Ugovor dopunjuje odredbama o postojećem Centru za certificiranje halal kvalitete, kao organizacijski oblik vjerske zajednice radi zadovoljenja vjernika islamske vjeroispovijesti na izbor prehrane u skladu s vjerskim potrebama. Potpredsjednik Vlade Petrov kazao je da se predlaže i dodavanje odredbe da je Centr za certificiranje halal kvalitete jedini organizacijski oblik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj koji je ovlašten tumačiti pojam halal, pružati uslugu certificiranja halal usluga i proizvoda, izdavati halal certifikate, kao i vršiti nadzor na certificiranim proizvodima i uslugama na području Republike Hrvatske.
 

(Foto: Hina)
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade