Vlada: od 1. studenoga veće zaštićene najamnine

Zaštićeni najmoprimci od 1. studenog plaćat će veću zaštićenu najamninu - umjesto sadašnjih 1,53 kune po metru kvadratnom, plaćat će 2,36 kuna po kvadratu.

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zaštićeni najmoprimci od 1. studenog plaćat će veću zaštićenu najamninu - umjesto sadašnjih 1,53 kune po metru kvadratnom, plaćat će 2,36 kuna po kvadratu.

Novu, višu cijenu zaštićene najamnine Vlada je utvrdila izmijenivši Uredbu o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine.

Povećanje cijene omogućit će da se koliko-toliko saniraju veliki problemi u održavanju uglavnom starih zgrada u kojima se nalaze takvi stanovi, istaknula je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Ministrica Matulović Dropulić i premijer Ivo Sanader istaknuli su da će se morati predložiti zakonsko rješenje vezano za stanare u stanovima sa zaštićenom najamnimom.

Morat ćemo predložiti određena rješenja koja bi koliko toliko pomirila obje strane; zaštićene najmoprimce i vlasnike tih stanova, jer je sadašnje stanje neodrživo, kazala je Matulović Dropulić.

Premijer je podsjetio da je Ustavno načelo da je vlasništvo neotuđivo, ali i da ćetrebati voditi računa o zaštićenim najmoprimcima i omogućiti im da pod povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.



Pisane vijesti