Vlada: od 1. svibnja vize državljanima Kosova za ulazak u Hrvatsku

ZAGREB, 4. travnja 2008. (Hina) - Od 1. svibnja ove godine državljanima Republike Kosovo trebat će viza za ulazak u Hrvatsku, odlučila je danas hrvatska Vlada koja je novom Uredbom o viznom sustavu na popis zemalja čiji državljani za ulazak u Hrvatsku trebaju vizu uvrstila i Kosovo.

Uz Kosovo, na popis zemalja čiji će državljani trebati vizu uvrštena je i Bolivija.

Kosovo, koje je Hrvatska priznala 19. ožujka, na taj je popis uvršteno jer još nije donijelo temeljne propise kojima se uređuje državljanstvo i putne isprave, te jer većina državljana Kosova i dalje u Hrvatsku i druge zemlje putuje na osnovi putnih isprava koje izdaje UN-ova privremena uprava na Kosovu, tzv. UNMIK-ovih putovnica, a takve isprave pripadaju posebnoj vrsti putnih isprava koje podliježu viznom režimu.

U Vladi kažu da se pitanje viznog režima za državljane Kosova može ponovno razmatrati nakon što Kosovo donese propise koji će urediti pitanja državljanstva i putnih isprava građana.

Državljani Srbije i dalje će u Hrvatsku moći ulaziti bez viza, budući da je i dalje na snazi privremena suspenzija viznog sustava između dviju država, a u Vladi kažu kako je moguće da se ukine i ta privremena suspenzija te ona postane trajna, ovisno o smjeru kojim se Srbija bude kretala, a budući da i većina zemalja EU uvodi takav vizni režim.

Nova je Uredba nastavak usklađivanja s propisima EU, ona je i mjera i instrument usklađivanja, a u procesu usklađivanja Vlada je danas donijela još dvije uredbe kojima je odredila pravne osobe ovlaštene za pokretanje postupaka za zaštitu zajedničkih interesa potrošača, te za podnošenje tužbi za zabranu nepoštenih odredbi u potrošačkim ugovorima.

Takve postupke i tužbe moći će pokretati, odnosno podnositi Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, udruga Potrošač i Savez udruga za zaštitu potrošača.



Pisane vijesti