Vlada: Oko 3,9 Milijardi kuna za provedbu Zakona o braniteljima

Za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, država je lani potrošila oko 3,9 milijardi kuna, navodi se u Izvješću o provedbi Zakona koje je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, država je lani potrošila oko 3,9 milijardi kuna, navodi se u Izvješću o provedbi Zakona koje je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

U potpunosti su izvršene sve odredbe Zakona, izvijestila je ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor.

Podsjetila je na neke od lanjskih mjera - zaposleno je oko 2500 branitelja, odnosno broj nezaposlenih smanjen je za sedam posto.

Reprogramirani su HBOR-ovi krediti za branitelje, za trećinu su im smanjene cijene stanova na područjima posebne skrbi i manjim gradovima, donijeto niz psiho-socijalnih mjera.

U Izvješću se navodi da je lani umrlo 220 ratnih vojnih invalida, da ih se 12 ubilo.

Posebno je, kaže Kosor, brinulo o traženju nestalih i zatočenih, a Hrvatska danas traži još 1150 nestalih osoba.

Kosor je najavila da će u subotu, u Širokj Kuli biti ispraćeni posmrtni ostatci žrtava iz jame Golubnjača, a u Osijeku narednih dana počinje identifikacija posmrnih ostataka sedam žrtava.

Vlada je danas Saboru predložila da deklaracijom podupre zajedničku kandidaturu Mađarske i Hrvatske za organizaciju europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2012.

Takvu deklaraciju već je donio mađarski parlament, a Vlada je kandidaturu podržala u siječnju ove godine.

Vlada je, na inicijativu Ministarstva kulture, utemeljila dvije nagrade: Vicko Andrić za izvanredna postignuća u zaštiti kulturne baštine, te nagradu Iso Velikanović za prevodilaštvo.

Članovi Vlade danas su imali priliku 'uživo' vidjeti Bogorodicu, reljef Ivana Duknovića - vrijedno umjetničko djelo nedavno otkupljeno u Londonu koje će biti trajno izloženo u Trogiru.



Pisane vijesti