Vlada podržala više projekata za Zadar i zadarsku županiju

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici u Zadru podržala realizaciju projekta izgradnje trajektne luke Gaženica u Zadru.

ZADAR, 9. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici u Zadru podržala realizaciju projekta izgradnje trajektne luke Gaženica u Zadru.

Tom će lukom, obrazložio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, Zadar dobiti novi pomorski centar i luku međunarodnog značaja, a Zadarska županija mogućnost daljnjeg razvoja gospodarstva, prometa i turizma.

Vlada je podržala i izgradnju ribarske luke Vela Lamjana u Kalima na Ugljanu, za koju će se osigurati sredstva iz državnog proračuna kroz iduće dvogodišnje razdoblje. Dogradnja ribarske luke obuhvatit će još 200 metara obale i zaobalne površine nužne za promet ribom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković rekao je kako je izgradnja ribarske luke nužna jer Hrvatska oskudijeva odgovarajućom ribarskom infrastrukturom.

Vlada je također podržala i izgradnju poliklinike u zadarskoj Općoj bolnici kojom će se osuvremeniti zdravstveno zbrinjavanje na specijalističko-konzilijarnoj razini te objediniti hitni prijam i Zavod za javno zdravstvo.

Vlada je prihvatila i prijedloge kojima se gradu Zadru, među ostalim, daje pravo gradnje na području bivše Vojarne Ante Banina te Vojarne Franka Lisice te prenamjene još nekih vojnih objekata kao i pravo izgradnje regionalnog centra socijalne skrbi i njegova smještaja u bivšoj Vojarni Stjepana Radića.

Vlada je podržala uredbu o osnivanju Muzeja antičkog stakla u Zadru kojim će se uspostaviti interdisciplinarno središte za tu vrstu muzejske građe. Time će se otvoriti i mogućnost svestranijeg istraživanja i izlaganja te građe i njezine revalorizacije u muzeološkom smislu kao i sagledavanje proizvodnje antičkog stakla iz razdoblja ranog Rimskog Carstva do konca antike na prostoru današnje Republike Hrvatske.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je odobrila podmirenje dijela troškova za obranu generala Rahima Ademija u postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, u iznosu od 92.000 američkih dolara. To se odnosi na razdoblje do 1. studenoga 2005., kada je taj predmet ustupljen hrvatskom pravosuđu.



Pisane vijesti