Vlada podržala zajedničku izjavu o suradnji u vođenju pregovora sa EU

Hrvatska Vlada podržala je danas donošenje Zajedničke izjave Sabora i Vlade o suradnji u vođenju pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te odgovarajućeg akta Sabora kojim bi se utvrdila temeljna načela uključivanja Hrvatske u Uniju.

ZAGREB, 13. siječnja(Hina) - Hrvatska Vlada podržala je danas donošenje Zajedničke izjave Sabora i Vlade o suradnji u vođenju pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te odgovarajućeg akta Sabora kojim bi se utvrdila temeljna načela uključivanja Hrvatske u Uniju.

Taj bi akt, drži Vlada, zbog njegove važnosti trebalo donijeti konsenzusom svih parlamentranih stranaka.

Vlada je stoga, podržala rad međustranačke radne skupine koja će sačiniti tekst odgovarajućeg akta u kojem će se definirati temeljna načela za uključivanje Hrvatske u punopravno članstvo Unije.

Stoga se danas nije formalno očitovala o čak pet prijedloga takvog akta koji su predložili klubovi HDZ-a, HSS/SDP-a, HSP-a, HNS/PGS-a te klub zastupnika SDSS-a.

Trudit ćemo se da se konsenzus postigne i održi, naglasio je premijer Ivo Sanader, navodeći da je konsenzus pretpostavka da u pregovorima s EU budemo puno jači, da imamo puno jači vjetar u leđima i ostvarimo neke rezultate koje inače ne bi ostvarili.

Glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak istaknuo je kako Hrvatskoj slijedi težak posao pregovora, ali da nema ni najmanjeg razloga da ne budemo optimistični.



Pisane vijesti