Vlada: Pomoć Hrvatima iz BiH za proljetnu sjetvu

Hrvatska će država sa 624 tisuće kuna pomoći nabavu repromaterijala i mehanizacije za proljetnu sjetvu zajednicama Hrvata iz BiH i to općina Teslić-Komušina i Usora, te Višnjik-Derventa, odlučila je danas Vlada.

ZAGREB,21. travnja (Hina) - Hrvatska će država sa 624 tisuće kuna pomoći nabavu repromaterijala i mehanizacije za proljetnu sjetvu zajednicama Hrvata iz BiH i to općina Teslić-Komušina i Usora, te Višnjik-Derventa, odlučila je danas Vlada.

Vlada je, naime, dala bespovratnu novčanu pomoć od 374 tisuću kuna Zajednici progranih, izbjeglih i raseljenih Hrvata BiH iz općine Teslić-Komušina i Usora, te 250 tisuća kuna Zajednici povratnika Bosanske Posavine iz općine Višnjik-Derventa.

Tim novcem nabavit će najnužnija mehanizacija, sjeme i mineralno gnojivo.

Vlada je odlučila da se pokrene postupak za sklapanje Ugovora o zajmu za Hrvatski projekt tehnologijskog razvitka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Projekt je ukupno vrijedan 47 milijuna dolara, od čega bi zajam Svjetske banke iznosio 40 milijuna dolara.

Projektom bi se, objasnio je ministar znanosti Dragan Primorac, financirao preustroj znanstvenih institucija kako bi se povećala njihova konkurentnost, uspostavili Poslovno-inovacijski centar i Fond jedinstvo uz pomoć znanja, važni za unapređenje tehnoloških potencijala poduzeća, te za povezivanje i financiranje zajedničkih projekata domaćih i hrvatskih znanstvenika iz dijaspore.

Vlada je osnovala novu, brojčano i stručno jaču Međuresorsku radnu skupinu za suzbijanje terorizma koja ima 15 članova, šet više od "stare", osnovane u studenom 2001.

Kao novi, u Skupinu ulaze predstavnici Carinske uprave, Deviznog inspektorata, Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, Nacionalnog povjerenstva za zaštitu zračnog prometa, Obavještajne i Protuobavještajne agencije.

Od ranije, u skupini su predstavnici ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova, obrane, pravosuđa, financija, gospodarstva i pomorstva, kao i predstavnici Hrvatske narodne banke, Državnog odvjetništva te Ureda za sprječavanje pranja novca.



Pisane vijesti