Vlada: Popusti cestarina na smart kartice

Od 24. prosinca ove godine do konca ožujka iduće godine vozači koji cestarinu na autocestama plaćaju smart karticama imat će popust od 23,5 posto, dok će vozači na autocesti Krapina-Zabok privremeno, do uređenja alternativnih cesta, cestarinu umjesto 9 plaćati 4 kune.

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Od 24. prosinca ove godine do konca ožujka iduće godine vozači koji cestarinu na autocestama plaćaju smart karticama imat će popust od 23,5 posto, dok će vozači na autocesti Krapina-Zabok privremeno, do uređenja alternativnih cesta, cestarinu umjesto 9 plaćati 4 kune.

Te odluke Vlada je donijela na današnjoj izvanrednoj sjednici, a uz to uredbom je za još godinu dana produžila rok u kojem se prijevoznici trebaju uskladiti sa zakonskom odredbom koja propisuje da teretna vozila i autobusi moraju biti mlađi od 18 godina.

Odluka o popustu od 23,5 posto za plaćanje smart karticama odnosi se na sve autoceste u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i na autocestu Rijeka - Zagreb.

Cilj te odluke je povećati promet na autocestama tijekom zimskog perioda, pogotovo tamo gdje je bitno manji, prema Dalmaciji, istaknuo je ministar mora, prometa i turizma Božidar Kalmeta.

Sezonski popust od 23,5 posto odobravat će se u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka svake godine, a iznimno ove godine od 24. prosinca.

Popust će imati fizičke osobe koje na smart kartici imaju minimalno 1.200 kuna te pravne osobe prve kategorije koje na kartici imaju najmanje 3.000 kuna.

Smart kartica nije vezana uz registraciju, može se posuđivati i nije vezana za sezonu. To znači da, ako se popust u cijelosti ne iskoristi zimi, na tu se smart karticu ljeti može dobiti 10 posto popusta, a ako se ni tada ne iskoristi u cijelosti vrijedi i sljedeću zimsku sezonu, kazao je Kalmeta.

Tako će vozači osobnih automobila u iduća nešto više od tri mjeseca smart karticama vožnju autocestom Zagreb-Split plaćati 120 kuna, umjesto pune cijene od 157 kuna, a na autocesti Rijeka-Zagreb 43 kune, umjesto 56 kuna, a Zagreb-Županja 71, umjesto 93 kune.

Vlada je danas odlučila i da se privremeno, do adekvatnog uređenja županijskih cesta, cestarina od Krapine do Zaboka plaća po 56 posto nižoj cijeni, odnosno umjesto 9 kuna plaćat će se 4 kune.

Razlog tom privremenom popustu je činjenica da je autocesta Krapina - Macelj, koja se još gradi, dijelom izgrađena na trasi bivše državne ceste, pa za tu autocestu ne postoje adekvatne paralelne ceste.

Tijekom iduće godine djelatnosti teretnog prijevoza i prijevoza putnika još će moći obavljati i teretnim vozilima i autobusima starijim od 18 godina.

Vlada je, naime, uredbom izmijenila Zakon o prijevozu u cestovnom prijevozu, te je rok za usklađenje sa zakonskom odredbom da teretna vozila i autobusi moraju biti mlađi od 18 godina, a koja se trebala početi primjenjivati od 24. prosinca ove godine, produžila za još godinu dana.

Prema iznesenim podatcima u Hrvatskoj je trenutno više od 24.800 teretnih vozila te gotovo 1.850 autobusa starije od 18 godina.

Suglasnost Vlade dobili su i prijedlozi HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) za planove građenja i održavanja u idućoj godini.

HAC bi u 2006. za građenje autocesta potrošio 2,7 milijardi kuna te još 386 milijuna za redovno i izvanredno održavanje.

HC pak u građenje i održavanje državnih cesta u idućoj godini planira utrošiti 2,3 milijarde kuna.

Ministar Kalmeta najavljuje i da se priprema natječajna dokumentacija te raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izvođača radova za izgradnju mosta Pelješac.

Iz proračunske zalihe Vlada je odlučila izdvojiti 3,4 milijuna kuna za naknadu šteta od elementranih nepogoda, odnosno velikih tuča koje su ljetos pogodile Bjelovarsko-bilogorsku županiju, što je polovica od ukupnih šteta koje se procjenjuju na 6,8 milijuna kuna.



Pisane vijesti