Vlada: Poticaji za poljoprivredu; Izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa

Izmjenama Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi Vlada predlaže uvesti neke nove poticaje, primjerice za uljanu repicu namijenjenu proizvodnji biodizela, proizvodnju graška za preradu, te izjednačiti poticaj za raž kao krušaricu s poticajima za pšenicu (2.250 kuna po hektaru).

ZAGREB, 30. studenoga 2006. (Hina) - Izmjenama Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi Vlada predlaže uvesti neke nove poticaje, primjerice za uljanu repicu namijenjenu proizvodnji biodizela, proizvodnju graška za preradu, te izjednačiti poticaj za raž kao krušaricu s poticajima za pšenicu (2.250 kuna po hektaru).

Vlada je to odlučila na današnjoj sjednici na kojoj je predložila izmjene Zakona o sprečevanju sukoba interesa i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima te utvrdila i više zakonskih prijedloga koji su dio paketa usklađivanja s europskim zakonodavstvom.

Tako bi se novim zakonom Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) definirala kao razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske, a njen cilj bi bio poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.

Kako bi se osigurali ti razvojni ciljevi predloženo je povećanje temeljnog kapitala HBOR-a sa 3,7 milijardi na sedam milijardi kuna, što bi se provelo postupno, odnosno do 2019.

U izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa predlaže se da se odnosi i na predsjednika, potpredsjednika te članove Državnog izbornog povjerenstava.

Dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima propisuje se da se radi zaštite digniteta Domovinskog rata, za sudjelovanje ili drugi doprinos u ratu, mogu dodjeljivati samo odlikovanja i priznanja utvrđena tim Zakonom, dok bi jedino Predsjednik Republike takva priznanja mogao dodjeljivati i temeljem drugih propisa.

Saboru je upućen i prijedlog izmjena Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, kao i konačni tekst zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.



Pisane vijesti