Vlada povisila iznos minimalne plaće

Slika /Vijesti/2015/prosinac/30 prosinca/Mrsić.jpg

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj  sjednici donijela Uredbu o visini  minimalne plaće kojom se njezin iznos povećava u odnosu na prošlu godinu. 

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić obrazložio je donošenje te uredbe: Nakon prethodno provedenog savjetovanja sa socijalnim partnerima, nismo postigli suglasje, ali Vlada predlaže da minimalna plaća za 2016. godinu iznosi 3. 120,00 kuna. 

Minimalna plaća važna je s aspekta zaštite radnika od siromaštva, ali i s aspekta podizanja konkurentnosti gospodarstva. Želim naglasiti da se pri utvrđivanju minimalne plaće posebno vodila briga o oba cilja. Smatram da je visina od 3.120 kuna bruto opravdana, uvažavajući činjenice da je posljednja dva kvartala 2015. godine došlo do oporavka gospodarskih trendova, da je vidljivo da je rast minimalne plaće pozitivno utjecao na produktivnost, posebno u osjetljivim sektorima, da socijalni partneri u osjetljivim sektorima nisu koristili institut smanjenja minimalne plaće kroz kolektivne ugovore što ukazuje da postojeća visina minimalne plaće nije dovela do najavljivanih posljedica odnosno gubitka radnih mjesta i da nije postojala potreba za smanjenjem visine minimalne plaće kod poslodavaca. 

Porezna je reforma dovela do rasta neto plaća radnika, ali nije imala za posljedicu rast neto plaća radnika koji primaju minimalnu plaću. Procjenjuje se da bi  utjecaj poreznog rasterećenja na minimalnu plaću iznosio prosječno oko 2 posto, te da će očekivani rast plaća biti oko 1,1 posto. Slijedom navedenog, predlažemo da se visina minimalne plaće za 2016. godinu utvrdi u iznosu od 3.120 bruto, čime će udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna 2015. godine iznositi 38,8 posto. Ovime Vlada potvrđuje svoju opredijeljenost za poboljšanje materijalnog položaja radnika u Republici Hrvatskoj, istovremeno vodeći brigu da iznos minimalne plaće negativno ne utječe na konkurentnost poslodavaca i na njihovu produktivnost.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je Uredbu o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanja nadležnih centara za socijalnu skrb koju je Vlada također donijela na današnjoj sjednici: Ovdje je riječ o naknadama za ugrožene kupce energenata, gdje smo osigurali 200 kuna za korisnike socijalne skrbi. 
Oni su dosad dobivali bonove s kojima su išli u Finu, a prema ovoj uredbi više nema bonova, nego će Ministarstvo putem centara za socijalnu skrb dostavljati sve podatke Fini i uplaćivati 200 kuna za korisnike socijalne skrbi. 

Vlada je donijela Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - ožujak 2016. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazao je da je u privremenom proračunu za prijevoz učenika rezervirano nešto manje od 74 milijuna kuna, te da pravo na prijevoz imaju svi kao i do sada.
 
Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, a za potrebe migranata, Ministarstvu gospodarstva – Ravnateljstvu za robne zalihe odobren je iznos od 1.076.500,00 kuna za podmirenje troškova za nabavu robe za potrebe migranata i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo, Ministarstvu unutarnjih poslova, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata iznos od 2.840.560,42 kuna te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata  iznos od 3.493.590,39 kuna. 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govorila je u Uredbi o objavi Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za potporu Nacionalnom programu stambenog zbrinjavanja između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europa u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja. 

Navedeni Sporazum potpisan je u Parizu 20. studenoga i u Zagrebu 30. studenoga 2015. godine, a procijenjena vrijednost provedbe aktivnosti iznosi 440.000,00 eura. Regionalni program stambenog zbrinjavanja je višegodišnji program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno rаseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja partnera u Beogradu 2011. godine. 

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), a  Sporazumom se dobivaju bespovratna donatorska sredstva iz Fonda u iznosu od 410.000,00 eura radi sufinanciranja troškova provedbenih aktivnosti Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade