Vlada pozdravila akcije Dijagnoza 1 i 2

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_pozdravila_akcije_dijagnoza_1_i_2.jpg

Vlada je danas pozdravila akcije policije i USKOK-a Dijagnoza 1 i 2 i dala potporu svim institucijama koje su bile u nju uključene.

ZAGREB,14. veljače 2008.(Hina) - Vlada je danas pozdravila akcije policije i USKOK-a Dijagnoza 1 i 2 i dala potporu svim institucijama koje su bile u nju uključene.

"Kompletno državno vodstvo stoji iza akcija i mjera suzbijanja korupcije", istaknuo je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor izvijestila je da je njeno Ministarstvo policiji i Državnom odvjetništvu dostavilo sve indicije i dojave o nečasnim radnjama vezanima uz nezakonitu dodjelu i povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih povlastica.

Stoga vjeruje da će se nastaviti akcija u kojoj je početkom tjedna u Splitu i Osijeku uhićeno 14 osoba, među kojima i šest liječnika, pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili dobivanje ili povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih povlastica.

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da su korumpirani liječnici samo pojedinačni eksces ljudi koji rade u zdravstvenom sustavu, te da stoga treba biti odlučan takve pojedince odstraniti iz sustava kako mu, kao i Vladi, više ne bi nanosili štetu.

Ministrica Kosor poručila je pak da se akcija ne smije pretvoriti u hajku protiv branitelja koji su časno branili Hrvatsku i časno ostvarili svoja prava.

Napominjući da je razgovarala s predstavnicima braniteljskih udruga, prenijela je i njihovu bezrezervnu potporu akcijama Dijagnoza 1 i 2 koje, kaže, smatraju snažnim oružjem u borbi protiv korupcije.

Potporu antikorupcijskoj akciji članovi Vlade dali su u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, zakonskom tekstu vezanom i za reformu državne uprave.

"Krenuli smo već vrlo ozbiljno u reformu državne uprave i vozit ćemo u petoj brzini", rekao je premijer Sanader, ponavljajući da Vlada želi efikasnu državnu upravu koja će biti servis građanima.

Predložene izmjene dio su i paketa usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, a njime su predviđene promjene u nadležnostima nekih ministarstava i drugih institucija.

Tako će primjerice Državni zavod za statistiku, u skladu s europskom praksom, biti u izravnoj nadležnosti Vlade, a ne kao do sada Ministarstva znanosti, a u nadležnost Ministarstva gospodarstva stavljaju i poslovi razvoja, unapređenja i koordinaciji javnih nabava i javno-privatnog partnerstva, kao i nadzor nad provedbom propisa iz tih djelatnosti.

Precizira se i nadležnost Ministarstva financija vezano za projekte javno-privatnog partnerstva u odnosu na proračunske rizike, te u nadležnost tog ministarstva stavlja i vođenje registra koncesija.

Vlada je pokrenula i postupak za sklapanje ugovora sa Svjetskom bankom o dodjeli oko 330 tisuća dolara vrijednog predujma zajma za projekt održivog zdravstvenog sustava (akreditacija i kategorizacija bolnica).

Ministar zdravstva Darko Milinović izvijestio je da će zajam, o kojemu se još pregovara, ukupno iznositi između 25 i 30 milijuna eura, a bit će iskorišten za reformu zdravstvenog sustava, posebno za bolju kvalitetu, dostupnost i učinkovitost zdravstvene zaštite.

Vlada je Saboru predložila da 2008. proglasi godinom Hrvatskog Crvenog kriza, te je najavila skoru objavu javnog poziva za prijavu kandidata za imenovanje pravobranitelja/ice za osobe s invaliditetom pri čemu će u prednosti biti invalidne osobe koje ispunjavaju uvjete natječaja.

Vlada je odlučila osnovati Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kao svoje savjetodavno tijelo i nositelja politike zaštite potrošača.



Pisane vijesti