Vlada pozdravlja pojeftinjenja nekih proizvoda

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_pozdravlja_pojeftinjenja_nekih_proizvoda.jpg

ZAGREB, 4. rujna 2008. (Hina) - Vlada pozdravlja jučer najavljena pojeftinjenja određenih proizvoda i izražava zadovoljstvo tim potezom proizvođača i trgovaca te poziva i ostale trgovačke lance da učine isto, rekao je na početku današnje sjednice Vlade premijer Ivo Sanader.

Sanader je podsjetio da je Vlada pozvala sve u lancu od proizvođača preko trgovaca do potrošača da vode računa o stanju u državi, kao i da su razgovori predstavnika Vlade s njima očito dali rezultate te da se nada da će uskoro doći do smanjenja cijena i ostalih proizvoda.

Pritom je istaknuo kako u razgovorima premijera, potpredsjednika Damira Polančeca i ostalih ministara s proizvođačima i trgovcima nije bila riječ o političkom pritisku "već preuzimanju odgovornosti svih u lancu za situaciju u kojoj se nalazimo".

Na slobodnom tržištu, u tržišnoj ekonomiji, cijene se formiraju slobodno i Vlada, HNB, Sabor ili bilo koji drugi politički čimbenik na to ne može utjecati. "Ali, oni koji formiraju cijenu moraju znati činjenicu da cijenu formiraju u određenoj zemlji", rekao je Sanader.

Vlada će i dalje koristiti ne pritisak već razgovore, "jer držimo da su svi odgovori za kreiranje bolje situacije za hrvatske građane", kazao je premijer.

Također, podsjetio je da Vlada jamči da se do kraja ove godine cijena plina za građanstvo neće mijenjati, a kazao je i kako će se učiniti sve da se ne porastu niti cijene plina za gospodarstvo.

No, dodao je, "postoji i ekonomska logika i ne želimo neke gospodarske subjekte gurati u probleme", ali dođe li do rasta cijena plina za gospodarstvo, Vlada će učiniti sve da spriječi "domino učinak" na cijene drugih proizvoda.

Sve to trebalo bi pridonijeti smanjivanju inflatornih pritisaka i ostvarivanju Vladine projekcije da stopa inflacije do kraja godine padne na razinu od 6 do 6,5 posto, kao i da građani što manje osjete velike probleme u svijetu i Europi, koji se sve više prelijevaju i u Hrvatsku.

Ujedno je najavio i kako će na suradnju pozvati i udruge potrošača, kako bi se povelo računa o tome kakva se roba uvoz u Hrvatsku, najavljujući "akciju protiv uvoza bofl robe", posebice u svijetlu činjenice da Hrvatska može proizvoditi dovoljno hrane.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić u tom je smislu izrazio i zadovoljstvo ovogodišnjim prinosima i žetvom, koji pružaju optimizam glede kretanja cijena hrane, odnosno nastavka trenda njihovog pada.



Pisane vijesti