Vlada predložila izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu

ZAGREB,14. siječnja 2010.(Hina) Hrvatska Vlada uputila je s današnje sjednice Hrvatskome saboru izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu kojima bi se omogućilo brisanje građana iz evidencije prebivališta i boravišta u namjeri što boljeg usklađivanja sa stvarnim stanjem, a uvelo bi se i nove, veće kazne za prekršitelje zakonskih odredbi.

Uvode se jasnije i preciznije definicije prebivališta i boravišta, a za prekršitelje veće kazne, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Boravištem se definira mjesto u kojem građanin trajnije boravi, ali bez namjere da se u tom mjestu naseli.

Prebivalište je, pak, mjesto u kojem građanin ima namjeru stalno živjeti i u kojem stvarno i živi.

Izmjenama se uvodi i jedinstveni institut boravišta, umjesto dosadašnje podjele na uobičajeno i privremeno, dodao je Karamarko.

Upozorio je kako sadašnje zakonsko rješenje onemogućuje brisanje osobe iz evidencije "čak i kad se nedvojbeno utvrdi da je osoba iselila iz Republike Hrvatske", a izmjenama se policiji daju ovlasti brisanja iz evidencije prebivališta osobe za koju se utvrdi da stvarno ne prebiva na prijavljenoj adresi.

Odjava iz evidencije pokretat će se tako, osim na temelju zahtjeva građana, i na temelju podataka koje utvrdi sama policija, ili onih koje dostave državna tijela ili tijela lokalnih jedinica.

Iz evidencije se neće brisati građane koji privremeno rade u inozemstvu, te osobe koje se nalaze u programu povratka i zbrinjavanja izbjeglica, prognanika i raseljenih osoba.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako se tim želi uvesti red u biračke popise "o čemu se neprestano govori". Time se slaže mozaik Hrvatske kao pravne države u punom smislu riječi, rekla je Kosor.

Vlada je donijela i odluku o prestanku važenja Zakona o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP), donesenog 2002.

Taj se zakon od svog donošenja nije primjenivao, a u međuvremenu su se dogodile brojne promjene u energetskoj regulativi i energetskom sektoru, objasnio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Prestankom njegova važenja ni na koji način se ne utječe na energetsku strategiju Hrvatske, jer se ona ni ne bavi pitanjem vlasništva energetskih subjekata, rečeno je na sjednici.

Vlada je donijela i uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću u ovoj godini, kojima se planira ukupno raspodijeliti 285,6 milijuna kuna. Najviše će, rekao je ministar financija Ivan Šuker, dobiti organizacije koje promiču šport, nešto više od 95 milijuna kuna.

Vlada je donijela odluku o osnivanju i imenovanju članova uže Radne skupine za pripremu teksta Nacrta ugovora o pristupanju EU.

Broj članova će se prema potrebi povećavati, kazao je voditelj radne skupine i glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, a u njoj je trenutačno 12 osoba.

Premijeka je u uvodu današnje sjednice podsjetila na 15. siječnja 1992. godine, dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

U svim odlukama koje donosimo i što radimo, za gospodarski oporavak, ulazak u EU, borbu protiv korupcije moramo neprekidno biti u mislima na to povijesno vrijeme i prisjetiti se na teško razdoblje koje je Hrvatska prošla, kazala je.



Pisane vijesti