Vlada predložila rješenje za tzv. nove umirovljenike - porast mirovina od četiri do 27 posto

Vlada je s današnje izvanredne sjednice Hrvatskom saboru uputila zakonski prijedlog o dodatku na mirovine kojim se poboljšava materijalni položaj 364.000 tzv. novih umirovljenika, čije će mirovine porasti od četiri do 27 posto, ovisno o godini umirovljenja.

ZAGREB, 11. srpnja 2007. (Hina) - Vlada je s današnje izvanredne sjednice Hrvatskom saboru uputila zakonski prijedlog o dodatku na mirovine kojim se poboljšava materijalni položaj 364.000 tzv. novih umirovljenika, čije će mirovine porasti od četiri do 27 posto, ovisno o godini umirovljenja.

Zakon o dodatku na mirovine primjenjivao bi se od 1. listopada ove godine i za njega bi u ovoj godini trebalo izdvojiti oko 120 milijuna kuna.

Kako bi osigurala potrebna dodatna sredstva za primjenu tog zakona, Vlada je odlučila amandmanom reagirati na predloženi rebalans i nedostajućih 60 milijuna kuna od Ministarstva financija preusmjeriti u Ministarstvo gospodarstva.

Prema modelu koji je Vlada usuglasila s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika, umirovljenici koji su otišli u mirovinu 1999. godine dobit će povećanje od četiri posto, dok će dodatak na mirovinu od 27 posto dobivati oni koji će odlaziti u mirovinu 2010. godine, a nakon toga oni koji dobivaju mirovinu samo iz prvog stupa.

Zakonom o dodatku na mirovine obuhvaćeni su i korisnici mirovina ostvarenih prema međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju (na dio mirovine ostvaren u hrvatskom mirovinskom sustavu), kao i korisnici najnižih mirovina, kojima bi bila zajamčena najniža mirovina ako im je mirovina i uz dodatak manja od najniže.

Vlada i umirovljenici dogovorili su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se ograničenje umirovljenja prijevremene starosne mirovine limitira na maksimalno devet posto (trenutno je ograničenje za pet godina prijevremenog umirovljenja 20,4 posto), te se koeficijent za najnižu mirovinu od 0,825 primjenjuje za sve godine staža (sada je to koeficijent do 30 godina staža, a nakon 30 godina se prepolavlja).

Izmjene se također odnose na korisnike invalidskih mirovina kojima će mirovine biti u prosjeku povećane za 48 posto, kazao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju primjenjivale bi se od 1. siječnja 2008. godine.

Po grubim procjenama, za primjenu oba zakona u idućoj bi godini trebalo izdvojiti nešto više od milijardu kuna.



Pisane vijesti