Vlada uputila Saboru "mirovinske" zakone

ZAGREB, 11. srpnja 2007. (Hina) - Vlada je s današnje izvanredne sjednice Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o dodatku na mirovinu kojim će se mirovine tzv. novih umirovljenika povećati od četiri do 27 posto, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima predlaže povećanje invalidskih mirovina, uvođenje jedinstvenog koeficijenta najniže mirovine, te ublažava "penalizaciju" prijevremene starosne mirovine.

Prijedlozi zakona upućeni su sa sjednice održane neposredno nakon višesatnih pregovora predstavnika Vlade s Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) i umirovljeničkim udrugama.

Zadovoljstvo zakonskim prijedlozima izrazili su premijer Ivo Sanader i predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, koji je također bio nazočan sjednici.

Predloženi model dodatka, ističe Sanader, odnosi se ne samo na 364.000 umirovljenika koji su u mirovinu otišli od početka 1999. već i na buduće umirovljenike iz prvog stupa, kojih će 2010. biti nešto manje od 650.000.

Jordan je ustvrdio kako su u protekle tri i pol godine Vlada i HSU učinili velike stvari na rješavanju materijalnog položaja umirovljenika, te i bez predloženih zakona "za mirovine priskrbili dodatnih 14 milijardi kuna".

Prijedlog zakona o dodatku na mirovinu fokusiran je na rješavanje razlika između novih umirovljenika, pojasnio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Zakonom se anuliraju razlike u njihovim mirovinama, pa bi razlika između mirovina onih koji su u nju otišli 1999. i onih umirovljenih 2006. bila dva posto, kazao je.

Zakon o dodatku na mirovinu primjenjivao bi se od 1. listopada, a dodatak bi se izračunavao u određenom postotku za svaku godinu.

Tako bi povećanje od četiri posto dobili oni koji su otišli u mirovinu 1999. i čije mirovine najmanje zaostaju, dok će najveće povećanje od 27 posto dobivati oni koji će odlaziti u mirovinu 2010. i nakon toga (za one koji primaju mirovinu samo iz prvog stupa).

Polančec je iznio primjer umirovljenika koji je umirovljen ove godine i prima mirovinu od 1.500 kuna, a kojemu će dodatak iznositi 377 kuna ili 25,2 posto.

Povećanje mirovine imat će narav dodatka, ali će se na njega primjenjivati redovito usklađivanje dva puta godišnje. Kako će osnovica biti viša tako će i dodatak rasti, objasnio je Polančec.

Za provedbu zakona u ovoj će godini trebati oko 120 milijuna kuna, što će se namaknuti iz rebalansa, ali ima i drugih izvora, kazao je Polančec.

Vlada je, naime, odlučila amandmanom na rebalans proračuna predložiti da se potrebnih 60 milijuna kuna od Ministarstva financija preusmjeri Ministarstvu gospodarstva.

Zakonom o dodatku na mirovine obuhvaćeni su i korisnici mirovina ostvarenih prema međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju (na dio mirovine ostvaren u hrvatskom mirovinskom sustavu), kao i korisnici najnižih mirovina.

Vlada i umirovljenici dogovorili su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se zadržava institut trajnog umanjenja prijevremene starosne mirovine, ali umanjenje može biti maksimalno devet posto (trenutno je to za pet godina čak 20,4 posto).

Izjednačava se i koeficijent za najnižu mirovinu za sve godine staža na 0,825 (sada je to koeficijent do 30 godina staža, a nakon toga se prepolavlja).

Izmjene se također odnose na korisnike invalidskih mirovina kojima će mirovine biti u prosjeku povećane za 48 posto, kazao je Polančec.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju primjenjivale bi se od 1. siječnja 2008.

Prema Polančecovim grubim procjenama, za primjenu oba zakona u idućoj bi godini trebalo izdvojiti nešto više od milijardu kuna.



Pisane vijesti