Vlada prihvatila inicijativu o hrvatsko-slovenskoj Povijesnoj komisiji

Hrvatska Vlada prihvatila je danas inicijativu da se osnuje hrvatsko-slovenska Povijesna komisija koja treba pozitivno razmotriti povijesne odnose dviju država i dvaju naroda.Zadaća te komisije nije da nađe rješenja za otvorena granična pitanja, nego da osvijetli povijesne činjenice, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Ponovio je da će se, ako se ne nađe bilateralno rješenje za otvorena pitanja između dviju država, ići na međunarodnu arbitražu.

ZAGREB, 3. veljače (Hina) - Hrvatska Vlada prihvatila je danas inicijativu da se osnuje hrvatsko-slovenska Povijesna komisija koja treba pozitivno razmotriti povijesne odnose dviju država i dvaju naroda. Zadaća te komisije nije da nađe rješenja za otvorena granična pitanja, nego da osvijetli povijesne činjenice, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Ponovio je da će se, ako se ne nađe bilateralno rješenje za otvorena pitanja između dviju država, ići na međunarodnu arbitražu.

Arbitraža uvijek ostaje kao zadnji instrument, legitiman i legalan i često upotrobljevan u odnosima između dviju, pa i triju država, kazao je Sanader. Ponovio je da nekoliko preostalih otvorenih pitanja između dviju država treba rješavati u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva.

Ima puno toga pozitivnog što nas veže od ovih problema koje treba riješiti, rekao je Sanader. Inicijativu o osnivanju Povijesne komisije iznijela je slovenska strana krajem prošle godine, a na nedavnom sastanku sa slovenskim premijerom Janezom Janšom prihvatio ju je premijer Sanader.Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je zadaću da uskladi sve aktivnosti oko osnivanja, početka i načina rada Povijesne komisije.



Pisane vijesti