Vlada prihvatila institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2020.

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/18 lipanj/Grčić.jpg

Na početku današnje 170. sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je nove ministre zdravlja i znanosti, obrazovanja i sporta Sinišu Vargu i Vedrana Mornara. Kazao je da im, u obavljanju ministarskih dužnosti, želi puno razboritosti, strpljenja i energije.

U Hrvatski sabor upućen je Prijedlog zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić kazao je kako se zakonom utvrđuju strateški i programski dokumenti na temelju kojih se koriste ESI fondovi, sustavi upravljanja i kontrole uz pojedine programske dokumente, pojedine vrste tijela u svakom od programa (Upravljačko tijelo, Posredničko tijelo, Tijelo za ovjeravanje, Tijelo za reviziju, Tijelo za kontrolu), te Koordinacijsko tijelo i Neovisno revizijsko tijelo. „Time zapravo zatvaramo kompletnu institucionalnu infrastrukturu za upravljanje fondovima u narednom razdoblju“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš predstavila je Konačni prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju kazavši kako će se predloženim zakonom učiniti značajniji iskoraci ponajprije prema jačoj i efikasnoj zaštiti prava djeteta na uzdržavanje te će se omogućiti jedinstveno postupanje centara za socijalnu skrb, kao i nadležnih državnih odvjetništava. „Znatno će se olakšati i određivanje prava na privremeno uzdržavanje, kao i postupak povrata iznosa isplaćenog privremenog uzdržavanja od strane obveznika uzdržavanja“, kazala je zamjenica ministrice Sporiš.

Vlada je u Sabor uputila i Konačni prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. „Nakon pokretanja projekta e-Građani ovo je još jedan korak u reformi modernizacije javne uprave, u informatizaciji i u osiguravanju bržih i pouzdanijih usluga građanima od strane javne uprave“, istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ predstavila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim se normativno uređuje braniteljsko-socijalna radna zadruga kao posebna vrsta zadruge koja se osniva s ciljem ostvarivanja psihosocijalnog osnaživanja i zdravstvene rehabilitacije, odnosno lakše i brže reintegracije njezinih članova u društvo te uključivanja u radne i gospodarske procese članova s umanjenom radnom sposobnošću, kao i nezaposlenih osoba. Zamjenica ministra, između ostalog, istaknula je kako će se braniteljsko-socijalne zadruge moći udruživati i osnivati saveze radi psihosocijalnog osnaživanja i ostvarivanja zajedničkih ideja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako se predmetnim izmjenama ujednačava postupak utvrđivanja svojstva kulturalnoga dobra te uređuju prava prvokupa u korist Republike Hrvatske, županija, gradova i općina u pogledu građevina unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina. Također se, istaknula je ministrica, usklađuje Zakon o koncesijama sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te dodala da će se jasno urediti utvrđivanje posebnih uvjeta zaštite kulturnog dobra za gradnju jednostavnih i drugih građevina te radova unutar kulturno-povijesne cjeline za koje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. „Da bismo izbjegli čestu situaciju da se mijenjaju konzervatorski uvjeti pri investiciji i pri izvođenju radova sada će postojati stroga formulacija gdje će investitor od samoga početka znati koje su odluke konzervatora koje se kroz postupak gradnje više ne mogu mijenjati“, zaključila je ministrica kulture.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je Strategiju razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014.-2020. i Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Prema riječima ministra Marasa, Strategija sadrži ciljeve razvoja poduzetništva žena i to: poboljšanje usklađenosti i umreženosti javnih politika, poboljšanje sustava podrške poduzetništvu žena, uvođenje poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu te promocija poduzetništva žena. „Odnos muškaraca i žena koje se u Hrvatskoj bave poduzetništvom je 1 naprama 2,24, dok je naš cilj da do 2020. godine taj odnos bude 1 naprama 1,86“, istaknuo je ministar. Donesena je i Odluka o osnivanju Međuresorne radne skupine za koordinaciju provedbe Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a prihvaćeno je i Izvješće o provedbi Strategije razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2010.-2013. godine.

Donesena je i Odluka o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, za kreditno zaduženje Opće bolnice Pula, radi financiranja izgradnje nove građevine Opće bolnice Pula, u iznosu od 300 milijuna kuna. Obrazlažući Odluku, ministar financija Boris Lalovac, podsjetio je da je za projekt Opće bolnice u Puli, ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna, Vlada Republike Hrvatske već izdala prvi dio jamstva u ožujku 2013. godine u korist Erste banke.

Obrazlažući Nacrt dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o dopuni Dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je da se one-stop kontrole uvode na još osam graničnih prijelaza. 

Pisane vijesti