Vlada prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2006.

Vlada je više nego zadovoljna pozitivnim makroekonomskim pokazateljima u prvom polugodištu, rekao je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište ove
godine.


ZAGREB, 3. kolovoza (Hina) - Vlada je više nego zadovoljna pozitivnim makroekonomskim pokazateljima u prvom polugodištu, rekao je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište ove
godine.


Proračunski su prihodi bili 11,1 posto viši i iznosili su 43,9 milijardi kuna, 4,4 milijarde više nego u istom razdoblju lani.

Sve upućuje da su rezultati u srpnju još i bolji, kaže Šuker i navodi da su ti pozitivni trendovi doveli do toga da je deficit proračuna koncem lipnja bio 3,08 milijardi kuna manji nego lani.

U prva tri mjeseca gospodarski je rast bio šest posto, pozitivni trend rasta industrijske proizvodnje nastavljen je u cijelom prvom polugodištu, stopa nezaposlenosti bila je 16 posto, najniža u zadnjih sedam godina.

U odnosu na konac 2005. u Hrvatskoj je 23.131 manje nezaposlenih. Anketirana je nezaposlenost 11 posto.

Bilježi se i veći rast izvoza u odnosu na uvoz, a u prva četiri mjeseca država je za 564 milijuna eura smanjila vanjski dug.

Ubrzanje gospodarskog rasta i smanjenje deficita ključni su elementi predloženih smjernica ekonomske i fiskalne politike od 2007. do 2009. o kojima je Vlada danas informirana.

Predviđamo da će gospodarski rast u 2007. biti 4,5 posto, a u 2009. pet posto, istaknuo je Šuker.

Deficit će se u iduće tri godine nastaviti smanjivati i 2009. bio bi 2,4 posto, kaže ministar.

Vlada će nastaviti s politikom dovođenja u red javnih financija, u idućoj godini povećat će se plaće u javnom sektoru za pet posto.

Podizanje standarda svih hrvatskih građana ključni je cilj Strateškog okvira za gospodarski razvoj do 2013. koji je danas dobio potporu Vlade.

Kao temeljna polazišta tog Okvira navodi se otvorenost gospodarstva, konkurentnost, zapošljavanje, uz sudjelovanje cjelokupnog društva u rezultatima gospodarskog rasta.

Temelji razvoja u ovom razdoblju su ljudski resursi, znanje i obrazovanje, a naglašava se i potreba veće socijalne pravednosti.



Pisane vijesti