Vladin Ured za socijalno partnerstvo posreduje u slučaju TDR-a

Vlada preko svojeg Ureda za socijalno partnerstvo posreduje u slučaju deložacije sindikalaca iz bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), i nada se da će se taj problem riješiti dogovorom dviju strana, izjavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima.

ZAGREB, 3. kolovoza 2006. (Hina) - Vlada preko svojeg Ureda za socijalno partnerstvo posreduje u slučaju deložacije sindikalaca iz bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), i nada se da će se taj problem riješiti dogovorom dviju strana, izjavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima.

Ured za socijalno partnerstvo pokušava posredovati između predstavnika Novog sindikata, koji su još uvijek u prostoru tvornice, i Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR), koja je sada vlasnik bivšeg TDZ-a.

Sanader je istaknuo da se Vlada ne smije miješati u rad pravosuđa, odnosno Državnog odvjetništva, od kojega sindikalci očekuju da pokrene poništenje pretvorbe i privatizacije TDZ-a, zbog navodnih nezakonitosti.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Emil Tedeschi ponovio je da bi Novi sindikat i radnici koji su zauzeli prostor tvornice prije četiri mjeseca morali poštivati zakon i pravo na vlasništvo.

Ako sindikat i radnici imaju pritužbi na postupak privatizacije, postoji zakonit način kako se to rješava, a ne zauzimanjem tuđeg vlasništva, upozorio je Tedeschi.

I predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst izjasnio se protiv takve metode rješavanja radničkih problema ustvrdivši da su pobunjeni radnici izmanipulirani.

Ako se taj slučaj uspješno riješi, radnici će na kraju dobiti isto što su trebali dobiti na početku, ali bez nepotrebnih sukoba, rekao je Kunst.

Prema neslužbenim informacijama, prosvjednici bi trebali predati tvornicu u ruke TDR-u ako njegova Uprava povuče tužbe protiv njih i isplati im otpremnine kakve su dobili i ostali radnici, koji su odmah na početku pristali na sporazum s TDR-om.



Pisane vijesti