Vlada prihvatila nacrt Sporazuma o financiranju gradnje osječke dvorane

ZAGREB,19. listopada 2007.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je prihvatila nacrt Sporazuma o financiranju izgradnje i opremanja nastavno-športske dvorane u Osijeku, po kojemu bi država u cijelosti financirala izgradnju, opremanje i stručnu nadzor dvorane "Gradski vrt" koja bi ostala u vlasništvu grada.

Kao krajnji rok za izgradnju i opremanje dvorane u sporazumu je naveden prosinac iduće godine.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa preuzelo bi obvezu da na teret državnog proračuna poduzme sve mjere za gradnju i opremanje dvorane, posebno one koje se tiču postupka javne nabave i drugih radnji potrebnih za izvedbu i stavljanje dvorane u funkciju.

Nakon dovršetka gradnje dvorane, u kojoj bi se igrale utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., Vlada bi dvoranu na uporabu i korištenje predala Gradu Osijeku.

Vlada je donijela zaključak o djelomičnom pokriću povećanih troškova prikupljanja mlijeka od strane malih mljekara, po kojemu će Ministarstvo poljoprivrede pokriti troškove prikupljanja mlijeka u iznosu od 22 lipe po litri otkupljenog kravljeg mlijeka.

Pravo na korištenje novčanih sredstava za djelomično pokriće povećanih troškova prikupljanja mlijeka imaju mljekare koje su, prema podacima Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka Hrvatskog stočarskog centra, u prošloj godini otkupile 6,5 milijuna litara mlijeka.

U ovoj godini za tu će se mjeru iz državnog proračuna izdvojiti gotovo deset milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izvijestio je da u Hrvatskoj ove godine proizvedeno čak 125 milijuna litara mlijeka, od čega je 67 posto mlijeka visoke kakvoće i zadovoljava kriterije EU (2003. te je kriterije zadovoljavalo tek 22 posto mlijeka).

Čobanković je najavio da će Ministarstvo za Vladinu sjednicu idući tjedan pripremiti odluku o saniranju šteta od ovogodišnje suše koje je trpila biljna i stočarska proizvodnja.

Vlada je dala suglasnost Fondu za regionalni razvoj da dodijeli 18,5 milijuna kuna bespovratne potpore za 29 lokalnih jedinica, te prihvatila Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Memoranduma o razumijevanju s EU o sudjelovanju Hrvatske u "Posebnom programu za poduzetništvo i inovacije".

Prihvaćeno je i Polugodišnje izvješće Operativnog plana provedbe Programa e-Hrvatska, te Izvješće o prošlogodišnjem radu Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Vlada je pokrenula postupak za sklapanje Ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o darovnici Zaklade Globalnog fonda za okoliš "Projekt onečišćenja u poljoprivredi" - darovnica iznosi pet milijuna američkih dolara koji bi se utrošili za korištenje ekološki prihvatljivih postupaka u poljoprivredi.

Na završetku otvorenog dijela sjednice potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je članovima Vlade podijelila vizit karte na 'brajevici' u povodu Međunarodnog dana slijepih i slabovidnih osoba.



Pisane vijesti