Vlada prihvatila novi Nacionalni program za stradalnike Domovinskog rata

Oko četvrtine hrvatskog stanovništva bilo je izloženo izravnom ratnom stresu, upozorava se u novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kojeg je danas prihvatila Vlada.

ZAGREB, 3. veljače (Hina) - Oko četvrtine hrvatskog stanovništva bilo je izloženo izravnom ratnom stresu, upozorava se u novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kojeg je danas prihvatila Vlada.

Resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadužila je da u roku tri mjeseca izradi sve akte nužne za njegovu provedbu. Hrvatska, po podatcima iz Programa, ima 34.610 ratnih vojnih invalida, a najčešća im je dijagnoza PTSP. Istraživanje provedeno između 1995. i 1998., na uzorku od oko 3.200 branitelja, pokazalo je zastupljenost PTSP-a od 18 do 40 posto, a kao najveći čimbenik rizika izdvaja se odnos šire zajednice prema branitelja.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor upozorava da je stopa samoubojstava među braniteljima i do pet puta veća nego u ostalom dijelu stanovništva.

Po podacima iz Programa, od 1991. samoubojstvo je počinilo 1.368 branitelja.

Vlada je osnovala i Stručno vijeće Nacionalnog programa kojemu je predsjednica, po položaju, ministrica Kosor, a ima još 12 članova, od kojih su devet istaknuti stručnjaci u području psihosocijalne i zdravstvene skrbi branitelja. Stručno vijeće imenovat će koordinatora Nacionalnog programa, institut koji još nikad nije zaživio, unatoč činjenici što je Vlada još koncem 90-ih predvidjela njegovo osnivanje. Stručno vijeće djelovat će na nacionalnoj razini, a njegova će zadaća biti i usklađivanje programa i djelatnosti namijenjenih stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata, usklađeno djelovanje svih institucija koje mogu unaprijediti pružanje pomoći tim kategorijama stanovništva.



Pisane vijesti