Vlada prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Projekte poduzetništva država će ove godine poticati sa 183 milijuna kuna, što je 80 milijuna kuna više nego prošle godine, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini.

ZAGREB,7. travnja(Hina) - Projekte poduzetništva država će ove godine poticati sa 183 milijuna kuna, što je 80 milijuna kuna više nego prošle godine, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini.

Posebna pozornost posvetit će se projektima poduzetničkih zona za što je namijenjeno 90 milijuna kuna, a dodaju li se tome i sredstva iz fondova za regionalni razvoj i zapošljavanje bit će to ukupno gotovo 120 milijuna kuna, dvostruko više od prošle godine, najavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

I dalje će se poticati proizvodnja, te projekti za rast konkurentnosti za što će se osigurati 24 milijuna kuna, ili 13 milijuna više nego 2003.

Javni pozivi za projekte iz Programa započet će se objavljivati početkom idućeg tjedna.

Bez poticanja, posebno malog i srednjeg poduzetništva, ne možemo računati na rast gospodarstva, kaže premijer Ivo Sanader.

Lani je, naveo je, kroz 29 projekta iz Programa poticanja dodijeljeno 3.233 poticaja vrijedna gotovo 105 milijuna kuna.

Od ukupno oko 61.600 poslovnih subjekata mali i srednji poduzetnici imaju udio od 98 posto, a u njima je oko 55 posto zaposlenih.

Premijer ističe da podaci za prva dva mjeseca ove godine govore da se nastavlja trend bržeg rasta izvoza od uvoza.

Izvoz je u prva dva mjeseca ove godine bio 7,5 milijardi kuna, a u istom razdoblju prošle godine iznosio je 6, 8 milijardi.

Vlada je prihvatila Projekt obnove i modernizacije putničke i izletničke flote za privatne brodare za čije je sufinanciranje država ove godine planirala dva milijuna kuna.

Sufinancirat će se radovi na izgradnji trupa broda do deset posto ugovorene cijene, rekao je ministar mora Božidar Kalmeta, pojašnjavajući da to čini 35 posto ukupne vrijednosti broda, a trupovi se grade isključivo u domaćim brodogradilištima.

Već ove godine sufinancirat će se deset brodova, kaže ministar.

Vlada je uredbom propisala kategorije, vrste i klasifikaciju otpada, sukladno pravnoj stečevini EU-a.

Otpad se kategorizira na opasni, neopasni i inertni, a dijeli se u 20 grupa, ovisno o mjestu nastanka i djelatnosti koja ga stvara. Vlada je Saboru uputila konačni tekst zakona o zaštiti prirode.



Pisane vijesti