Vlada prihvatila paket zakona vezanih za zdravstvenu reformu

Dopunsko zdravstveno osiguranje, uz društva za osiguranje, i dalje će moći provoditi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a zdravstveni radnici neće više moći obavljati dopunski rad u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su u radnom odnosu, neki su od prijedloga iz paketa zakona vezanih za zdravstvenu reformu koje je danas prihvatila Vlada.

ZAGREB, 22. ožujka 2006. (Hina) - Dopunsko zdravstveno osiguranje, uz društva za osiguranje, i dalje će moći provoditi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a zdravstveni radnici neće više moći obavljati dopunski rad u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su u radnom odnosu, neki su od prijedloga iz paketa zakona vezanih za zdravstvenu reformu koje je danas prihvatila Vlada.

Vlada je prihvatila prijedlog nacionalne strategije razvitka zdravstva 2006. - 2011. godine, te Saboru uputila prijedloge izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, te zaštiti zdravlja na radu.

Premijer Ivo Sanader ocijenio je to korakom naprijed prema zdravstvenoj reformi koja će, kako ističe, voditi računa o materijalnom položaju građana.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić ustvrdio je da ti prijedlozi imaju punu podršku svih relevantnih sudionika reforme, socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca, te udruga pacijenata.

Ljubičić je najavio da će nova zakonska regulativa dopustiti HZZO-u nastavak provedbe dopunskog zdravstvenog osiguranja koje će i dalje stajati 80 kuna, odnosno 50 kuna za umirovljenike.

Kako bi se spriječio sukob javnog i privatnog interesa zdravstvenih djelatnika, zakonom će se onemogućiti da oni obavljaju dopunski rad u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su u radnom odnosu.

Zakonskim je prijedlozima predviđeno i obavezno osnivanje domova zdravlja na većim hrvatskim otocima - Braču, Cresu, Hvaru, Korčuli, Krku, Lošinju, Pagu, Rabu i Visu.

Posebnim zakonom regulira se zaštita zdravlja na radu, čime se predviđa vraćanje sistematskih i zdravstvenih pregleda u same tvrtke.

Od 1990. do ove godine broj preventivnih pregleda na tom je području pao za 90 posto, upozorio je Ljubičić.

Za provedbu zdravstvenog osiguranja za ozljede na radu i profesionalne bolesti osnovat će se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. No, to ne znači zapošljavanje novih ljudi jer će se taj zavod popuniti djelatnicima HZZO-a.

U petogodišnjoj strategiji razvitka zdravstva inzistira se na standardizaciji bolnica, financijskoj stabilizaciji sustava, koja predviđa promjenu načina financiranja i restrukturiranje HZZO-a, te jačanju preventivnih aktivnosti.

Tako će se od ove godine početi provoditi program ranog otkrivanja karcinoma dojke, a iduće godine krenut će i program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva.



Pisane vijesti